Babyurt: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος στον κόσμο βρίσκεται στην Τουρκία (video)

Εκτείνεται για 65 μίλια (105 χλμ.) μεταξύ των πόλεων Of και Bayburt στην Ανατολική Τουρκία, ο D915 είναι ένας ακραίος δρόμος που θεωρείται από πολλούς αυτοκινητιστές ως ο πιο δύσκολος στον κόσμο.

Για πολλά χρόνια, ο δρόμος Yungas της Βολιβίας, γνωστός και ως «Δρόμος του Θανάτου», κατείχε τον ανεπίσημο τίτλο του πιο επικίνδυνου δρόμου στον κόσμο. Φωτογραφίες και βίντεο με οδηγούς που περιηγούνται στην πίστα με χαλίκι που διασχίζει την οροσειρά Cordillera Oriental σε υψόμετρο 4650 μέτρων έχουν κάνει το Yungas ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Βολιβίας, προσελκύοντας περίπου 25.000 άτομα κάθε χρόνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχει ένας λιγότερο δημοφιλής δρόμος που ξεπερνά τον Δρόμο του Θανάτου όσον αφορά τη δυσκολία. Συνδέοντας τη βορειοανατολική επαρχία της Ανατολίας της Τουρκίας με τη Μαύρη Θάλασσα, ο ορεινός δρόμος D915 διαθέτει μυριάδες στροφές και επικίνδυνες πτώσεις που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη διέλευση ακόμη και για τους πιο εξειδικευμένους οδηγούς.

Η ιστορία του δρόμου Babyurt – Of (D915) μπορεί να αναχθεί στην εκστρατεία της Τραπεζούντας (1916 – 1918), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Τραπεζούντας από τις ρωσικές δυνάμεις. Λέγεται ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε από Ρώσους στρατιώτες χρησιμοποιώντας μόνο εργαλεία χειρός, και παρόλο που ορισμένα μέρη σε κάθε άκρο ήταν στρωμένα με άσφαλτο σε κάποιο σημείο, το μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να αποτελείται από χαλαρό χαλίκι.

Η D915 δεν φαίνεται τόσο ακραία στην αρχή, αλλά καθώς προχωράτε από κάθε άκρο, η άσφαλτος αντικαθίσταται από χαλίκι και ο δρόμος στενεύει και γίνεται πιο απότομος. Διαθέτει συνολικά 38 αιχμηρές στροφές με φουρκέτα, αλλά οι πιο διαβόητες από αυτές είναι οι λεγόμενες Derebaşı Turns. Υπάρχουν 17 από αυτά σε μια έκταση 3,2 μιλίων (5,1 km), από υψόμετρο 1.712 m (5.617 πόδια) έως 2.035 m (6.677 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με κλίση που κορυφώνεται στο 17%.

Δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα για να εμποδίσουν τα οχήματα να πέσουν στην άβυσσο κάτω, και τα πιο απότομα τμήματα του δρόμου είναι τόσο στενά, που όταν δύο οχήματα συναντώνται από τις απέναντι πλευρές, το ένα πρέπει να κάνει πίσω για να κάνει χώρο για το άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε κακές καιρικές συνθήκες όπως πυκνή ομίχλη ή βροχή, που είναι και τα δύο συχνά, ακόμη και το καλοκαίρι. Επειδή το χιόνι και ο πάγος θα έκαναν το D915 απείρως πιο επικίνδυνο στην πλοήγηση, συνήθως παραμένει κλειστό μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και τέλη Ιουνίου/αρχές Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Μερικές από τις στροφές στο D915 είναι τόσο στενές που τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα δυσκολεύονται να τις περιηγηθούν σε έναν ελιγμό, χωρίς άλλο όχημα να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά αυτός είναι ένας σχετικά πολυσύχναστος δρόμος που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ντόπιους σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν δύο άλλοι εναλλακτικοί δρόμοι μεταξύ Of και Bayburt, αλλά ο D915 είναι λιγότερο παράκαμψη, επομένως προτιμάται, παρά τους κινδύνους του.

Καθώς ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού, το D915 προσφέρει απίστευτη θέα, αλλά λόγω της προκλητικής φύσης του, δεν μπορεί να προταθεί ως τουριστικό αξιοθέατο . Ένας μόνο λάθος ελιγμός μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία, επομένως μόνο έμπειροι και εξειδικευμένοι οδηγοί, όχι τουρίστες που αναζητούν έκρηξη αδρεναλίνης, θα πρέπει να τολμήσουν.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί