Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αντέδρασε μέσα σε μερικές ώρες μετά τα σχόλια διπλωματών σε εκδήλωση χθες βράδυ όπου είπαν ότι οι επιδόσεις της χώρας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μαρκ Λίμπι ανέφερε ονόματα από έναν κατάλογο με κρατούμενους τους οποίους χαρακτήρισε «ανθρώπους που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην όμορφη πατρίδα τους».
«Καλώ τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσουν αυτούς τους ανθρώπους και όλους τους άλλους που συνελήφθησαν άδικα και να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Λίμπι, απηχώντας ανάλογες δηλώσεις από τους πρεσβευτές της Βρετανίας, της Ελβετίας και της ΕΕ.
Σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απάντησε: «Οι δηλώσεις αυτές είναι μια ξεκάθαρη απόπειρα υπονόμευσης του ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος του Αζερμπαϊτζάν».
Πρόσθεσε: «Η ανάμιξη στην πορεία της έρευνας είναι απαράδεκτη και η ανάμιξη στη δικαστική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου, τη θεμελιώδη αρχή ενός κράτους που βασίζεται στο δίκαιο».
Οι επιδόσεις του Αζερμπαϊτζάν, μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα που ήταν κάποτε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο φέτος που η χώρα φιλοξένησε τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.
Πριν από τη σύνοδο αυτή που έγινε τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ χαρακτήρισε «απεχθή» την επιστολή Αμερικανών βουλευτών που επέκριναν τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Χθες, ο Ρουφάτ Σαφάροφ, βετεράνος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προφυλακίστηκε για τέσσερις μήνες ύστερα από τη σύλληψή του πριν από δύο ημέρες. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο Reuters ότι ο Σαφάροφ δεν δήλωσε ένοχος σε δικαστήριο του Μπακού στις κατηγορίες για απάτη και χουλιγκανισμό και ότι σκοπεύει να υποβάλει έφεση.
Ο Σαφάροφ, πρώην εισαγγελέας, πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή για κατηγορίες χρηματισμού πριν λάβει χάρη από τον Αλίγιεφ και αφεθεί ελεύθερος το 2019. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες επρόκειτο να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για να λάβει βραβείο για τις προσπάθειές του προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ δήλωσε προχθές ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθιά με την κράτησή του.
«Και συνεχίζουμε να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει όλους αυτούς που κρατούνται άδικα και να σταματήσει τα μέτρα καταστολής σε βάρος της κοινωνίας πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων», δήλωσε ο Πατέλ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση
- ΑΑΔΕ – Πάντειο – ΕΑΠ: Σύμπραξη για την Εκπαίδευση και την Έρευνα στη Δημόσια Διοίκηση
- Χρ. Δήμας: Εντείνονται οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο
- Ο μεγάλος σύμμαχος του Πούτιν γνωστοποίησε πως έρχεται «μεγάλη συμφωνία» με τον Τραμπ
- Χειροπέδες σε 48χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου – Έκανε χρήση ναρκωτικών λίγο πριν τη μεταφορά μαθητών
- Τράπεζα της Ελλάδος: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2026 – 2027
- ΙΣΑ: Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών – Καλούνται να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει









