Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ για την επίμαχη απόφαση πέρυσι να ακυρωθεί συμφωνία για γαλλικά υποβρύχια, μία κίνηση με την οποία η Καμπέρα ελπίζει να αποκατασταθεί η διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αυστραλία ακύρωσε πέρυσι μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποβρύχια με τη γαλλική εταιρία Naval Group και αντ’ αυτού επέλεξε μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η κίνηση αυτή εξόργισε το Παρίσι και προκάλεσε πρωτοφανή διπλωματική κρίση.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group.
Η περυσινή ακύρωση της παραγγελίας από την Καμπέρα για ένα νέο στόλο συμβατικών υποβρυχίων με την Naval Group –που αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016 και υπολογίζεται ότι κοστίζει πολύ περισσότερα σήμερα– έγινε αφού η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το τριμερές σύμφωνο αφορούσε στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.
Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα επιστρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα στη σχέση της με τη Γαλλία.
«Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία κι η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα», ανέφερε ο Αλμπανέζι σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι εταίροι τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.
«Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε ο Αλμπανέζι.
photo tweet scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καστοριά – Τάκης Θεοδωρικάκος: Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις
- Πώς κατάφερε να τρώει τζάμπα…για δύο ολόκληρα χρόνια! Viral άνεργος Ιάπωνας
- Ό,τι πιο σοκαριστικό έχετε δει: Φορτηγό γλιστράει και σκοτώνει 2 άτομα στη Ρουμανία, vid
- Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες με λεία 65.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Βεβαιώθηκαν 332 τροχαίες παραβάσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι
- Λιοντάρι τρομάζει πιστούς με εμφάνιση από το πουθενά στην Ινδία, vid
- Κώστας Τσουκαλάς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κάθαρση θα έρθει με την αποχώρηση του Μητσοτάκη
- Έπος: Σέρβος ταξιτζής μπέρδεψε τον Τσιτσιπά με ποδοσφαιριστή της Ατλέτικο!
- Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι το τέλος του 2025 νέα δέσμη πρωτοβουλιών για τη στεγαστική πολιτική









