Καθώς η ταξιδιωτική κίνηση σε διεθνείς προορισμούς έφτασε την προηγούμενη χρονιά σε πλήρες αδιέξοδο λόγω του νέου κορωνοϊού, η αεροπορική βιομηχανία υπέστη αυτό που περιγράφεται ως «η χειρότερη χρονιά στις αερομεταφορές».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε παγκοσμίως κατά 65,9% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα, η διεθνής ταξιδιωτική μειώθηκε 75,6% και η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 48,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
«Το περασμένο έτος ήταν μια καταστροφή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψει κανείς», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, εξηγώντας πως παρόλο που είχε διαφανεί μια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, η ανάκαμψη αυτή «φρέναρε» εκ νέου το φθινόπωρο με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει δραματικά χειρότερη κατά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους- καθώς επιβλήθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτωων αλλά και της εμφάνισης νέων στελεχών του ιού.
Με βάση όλα αυτά, δεν διαφαίνεται ένα ουσιαστικό τέλος σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση. Με τους αυστηρούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια να βρίσκονται ακόμα σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, η IATA αναμένει ότι το 2021 θα είναι άλλη μία πεσμένη χρονιά για τους αερομεταφορείς που παλεύουν να επιβιώσουν.
«Ο κόσμος βρίσκεται υπό περισσότερους περιορισμούς σήμερα από ό, τι σε σχεδόν οποιοδήποτε χρονικό σημείο τους τελευταίους 12 μήνες και οι επιβάτες αντιμετωπίζουν μια εκπληκτική σειρά από ταχέως μεταβαλλόμενους και παγκόσμια ασυντόνιστους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», δήλωσε ο Ντε Ζουνιάκ, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τον κλάδο να παραμείνει σε λειτουργία.

Η IATA προβλέπει, στο πιο αισιόδοξο σενάριό της, ότι η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών το 2021 θα φτάσει μόλις το 50% των επιπέδων του 2019.
Εάν τα νέα στελέχη του ιού συνεχίσουν να εντοπίζονται, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα και η ανάκαμψη θα μπορούσε να περιοριστεί σε μόλις 13% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αφήνοντας τη βιομηχανία στο 38% της ζήτησης επιβατών σε σχέση με το 2019.
naftemporiki/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο ΥΠΕΞ του Ιράν λέει ότι λαμβάνει “μέσω φίλων” μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ
- Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας
- Δίωξη για ανθρωποκτονία εις βάρος της 77χρονης για τον θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια
- Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις
- Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ενέργεια – Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη για το Σχέδιο Δέκα Σημείων
- Το Ιράν έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις, σύμφωνα με τον Πεζεσκιάν
- Δεν είναι… νυχτερινό κλαμπ, αλλά αυτοκινητόδρομος στην Κίνα, Vid
- Οι ΗΠΑ εμπρός σε ένα μεγάλο δίλημμα – Τι θα πράξουν;
- Ανοιχτά τα σχολεία στην Αττική αύριο, κλειστά τα νυχτερινά – Ισχυρές συστάσεις
- Χρ. Κέλλας: Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για τη στήριξη των αγροτών









