Όπως μεταδίδεται, οι δάσκαλοι στο Daugavpils, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας και το σπίτι του μεγαλύτερου ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας, παραιτούνται λόγω υποχρεωτικών τεστ επάρκειας λετονικής γλώσσας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το RT.
Ένας νέος νόμος που αποκλείει τα ρωσικά από την εκπαίδευση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, υποχρεώνοντας τα σχολεία να λειτουργούν αποκλειστικά στην Λετονία.
Το μέτρο στοχεύει πόλεις με μεγάλους ρωσόφωνους πληθυσμούς, αφαιρώντας από χιλιάδες μαθητές και καθηγητές την ικανότητα να σπουδάζουν και να εργάζονται στην μητρική τους γλώσσα. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών του ΟΗΕ, προειδοποιούν ότι η πολιτική εισάγει διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας της χώρας.
Για να εξασφαλίσει την συμμόρφωση, το Κρατικό Κέντρο Γλωσσών έχει ξεκινήσει ελέγχους επάρκειας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εθνικό επίπεδο, πιέζοντας περαιτέρω τους ρωσόφωνους εκπαιδευτικούς. Από τον Ιανουάριο έχουν γίνει έλεγχοι σε 27 σχολεία, πυροδοτώντας κύμα παραιτήσεων. Μόνο στο Daugavpils, 20 δάσκαλοι από επτά σχολεία άφησαν τις δουλειές τους πριν καν δοκιμαστούν.
photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ μας πρότειναν “γερές” εγγυήσεις ασφαλείας για 15 χρόνια
- Η Τουρκία επικύρωσε συμφωνία του ΟΗΕ για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα
- Ο Τραμπ απέτυχε να ελέγξει τις ΗΠΑ: Δημόσια καταγγελία βουλευτή για το ουκρανικό, vid
- Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κόστος λειτουργίας και επιδείνωση ρευστότητας λόγω της ακρίβειας δηλώνουν οι βιοτέχνες
- Μικρό κοριστάκι… νευριάζει με την σκιά της: «Γιατί με ακολουθείς;;», vid
- Κεντάκι: Έσωσαν άνθρωπο από το δηλητηριώδες φίδι “black mamba” και βρήκαν τον μπελά τους
- Ο Τραμπ καλεί τον Ζελένσκι να κάνει τώρα συμφωνία αλλιώς θα χάσει κι άλλα εδάφη, vid
- Πρωτοχρονιά στο Μεγάλο Λιμάνι – Πώς θα υποδεχτεί το 2026 ο Πειραιάς
- Λαμία: Δίωρος καθολικός αποκλεισμός στο μπλόκο Μπράλου – Ήδη σχηματίζονται μεγάλες ουρές οχημάτων
- Για τέταρτη συνεχόμενη τριετία, ο Γιώργος Κουμεντάκης στο «τιμόνι» της Λυρικής









