Απάντηση Τούρκου φοιτητή στο «Γιατί κατέβηκε ο Χριστός στην γη;»

Το περιστατικό που θα σας περιγράψω είναι σαν ανέκδοτο αλλά δεν είναι ανέκδοτο. Σε μάθημα ελληνικής φιλολογίας σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Τουρκία το θέμα ήταν ο Καζαντζάκης. Τα μυθιστορήματα του, τα άλλα του έργα, οι ιδέες του, οι απόψεις του σχετικά με τον χριστιανισμό, η σύγκρουση του με την εκκλησία και οι συγκρούσεις που οδήγησαν […]

Το περιστατικό που θα σας περιγράψω είναι σαν ανέκδοτο αλλά δεν είναι ανέκδοτο.

Σε μάθημα ελληνικής φιλολογίας σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Τουρκία το θέμα ήταν ο Καζαντζάκης. Τα μυθιστορήματα του, τα άλλα του έργα, οι ιδέες του, οι απόψεις του σχετικά με τον χριστιανισμό, η σύγκρουση του με την εκκλησία και οι συγκρούσεις που οδήγησαν στον αφορισμό του… Και η συζήτηση έφτασε μέχρι τον χριστιανισμό.

Ο καθηγητής που κάνει το μάθημα απευθύνει την εξής ερώτηση στους φοιτητές: “Σύμφωνα με την πίστη των χριστιανών για ποιο λόγο κατέβηκε από τον ουρανό ο Χριστός; ”

Μετά από αυτή την απροσδόκητη ερώτηση υπάρχει σιωπή στην τάξη. Μετά από λίγο ένας μαθητής σηκώνει το χέρι του και απάντα ως εξής : “Για να σώσει το κράτος κύριε “.

Αυτήν την αφελή απάντηση που προκαλεί χαμόγελα σε όλους μας, κάποιοι μπορεί να τη χαρακτηρίσουν ως “Απάντηση ενός πατριώτη, που πηγάζει από τα πατριωτικά αισθήματα ενός νέου που έχει λάβει τουρκική εκπαίδευση”. Κι όμως πρόκειται για ένα από τα πρώτα δομικά στοιχεία του τείχους του φασισμού που έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία.

Ιμπράμ Ονσούνογλου 2/5/2020

ΠΗΓΗ: Τουρκικά Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί