Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν αρκετές θέσεις και κατέστρεψαν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις εχθροπραξίες με τις δυνάμεις της Αρμενίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα εγείρει φόβους πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.
Η διένεξη για τον έλεγχο της περιοχής, που ελέγχουν από τα χρόνια του 1990 Αρμένιοι, κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις κυρίευσαν αρκετούς τομείς.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να εργαστούν για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας· όμως Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.
amna/ scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία – Έγινε αισθητός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
- 3I/ATLAS: Ο διαστρικός κομήτης, “χρονοκάψουλα”, ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής του
- Η μεγάλος «πονοκέφαλος» των διεθνιστών μέσα στο ίδιο τους το «σπίτι»
- Last Samurai Standing: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για την “battle royale” σειρά του Netflix με Σαμουράι!
- Η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό της Βίκτορ Όρμπαν
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 37 κατηγορουμένων – 13 προφυλακίσεις, 23 ελεύθεροι με όρους
- Θεσσαλονίκη: Η Σοφία Βέμπο «επιστρέφει» στη Λ. Νίκης, στο χώρο όπου ξεκίνησε να τραγουδά
- Σοκ στο Αζερμπαϊτζάν: Νύφη αυτοκτόνησε μετά τα σχόλια των πεθερικών της για το «προκλητικό» νυφικό της,vid
- Η πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να παρατείνουν την προθεσμία για τις εμπορικές συναλλαγές
- Σε αυτό συμφωνούν όλοι! Η Ρωσία τι θα κάνει όμως στο τέλος;









