Οι τρεις εφέτες της Νέας Ορλεάνης έκριναν ότι η υποχρέωση εμβολιασμού «υπερβαίνει κατά πολύ» τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης.
Η εξέλιξη ακολουθεί ταυτόσημη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας που ανέστειλε το μέτρο.
Προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων σε εταιρίες με περισσότερους από 100 υπαλλήλους έως τις 4 Ιανουαρίου, οι οποίοι διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε πολύ συχνά διαγνωστικά τεστ.
Υποχρέωση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφορά πάνω από τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της χώρας και την οποία το δικαστήριο επέκρινε, χαρακτηρίζοντάς τη «εκπληκτικά ευρεία».
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που δεν αποφάνθηκε επί της ουσίας, το μέτρο αυτό ενδέχεται να μην είναι συνταγματικό.
«Απειλεί» να καταφέρει «σημαντικό πλήγμα» στην «ελευθερία των πολιτών που διστάζουν (…) οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και του εμβολιασμού τους», τόνισε ο δικαστής Κουρτ Ντ. Ένγκελχαρτ.
«Από την οικονομική αβεβαιότητα έως τις διαμάχες στον χώρο της εργασίας, το φάσμα και μόνο αυτής της υποχρέωσης έχει συμβάλει να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αναρίθμητοι πολίτες τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο δικαστής.
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει αρκετές πολιτείες –Τέξας, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα, Γιούτα, Μισισίπι–, πολλές επιχειρήσεις και θρησκευτικές οργανώσεις.
Παρότι πρόκειται απλά για αναστολή σε αυτή τη φάση, η απόφαση αυτή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που μόλις κατήγαγε την πρώτη του μεγάλη νομοθετική νίκη, με την υιοθέτηση την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο του σχεδίου του για τις επενδύσεις σε υποδομές.
«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από αυτή την πανδημία», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, τονίζοντας ότι θα «προτιμούσε να αποφύγει αυτή την υποχρέωση». «Παραμένουν ανεμβολίαστοι πάρα πολλοί άνθρωποι για να μπορέσουμε να τελειώσουμε μ’ αυτήν οριστικά», εκτίμησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το κείμενο, η ισχύς του οποίου ανεστάλη, εναπόκειται στον εργοδότη να λάβει μέτρα που ο ίδιος κρίνει απαραίτητα, μεταξύ των οποίων και πειθαρχικά, σε βάρος όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ. Οι εταιρίες που δεν εφαρμόζουν την υποχρέωση αυτή μπορεί να επιβαρύνονται με πρόστιμα από 13.000 έως 136.000 δολάρια.
Ωστόσο στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, η αμερικανική εκδοχή του υγειονομικού πιστοποιητικού προκαλεί κατακραυγή, ειδικά στους αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικάνους.
Στα μέσα Νοεμβρίου, περίπου το 68% του αμερικανικού πληθυσμού –το 81% των ενηλίκων– είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καιρός σήμερα: Παραμένει το τσουχτερό κρύο και ο παγετός στα ηπειρωτικά- Τοπικές βροχές στα δυτικά
- Ρώσος γιορτάζει την άφιξη του 2026…με έναν δικό του τρόπο! Επικό βίντεο
- Περνώντας μέσα από συνοικία του Βερολίνου λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, vid
- Νεότερος απολογισμός για τα θύματα μετά το εγκληματικό χτύπημα εναντίον της Χερσώνας, vid
- Τουρκία: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για τη Γάζα
- Έφτιαξαν το τρέιλερ της Οδύσσειας…με τις “πραγματικές” πανοπλίες και έγινε παγκόσμια συζήτηση! vid
- Έλον Μασκ: Η Αμερική είναι τελειωμένη εάν κερδίσουν οι ριζοσπαστικοί αριστεροί
- Άγγλος λάτρης της μπουγάτσας και του freddo espresso βρήκε ελληνικό φούρνο στην Αγγλία! vid
- Μεξικό: Οι αρχές συλλαμβάνουν ηγέτη καρτέλ, κατηγορούμενο από τις ΗΠΑ για «ναρκωτρομοκρατία»
- Πρόεδρος χώρας θέλει να πολεμήσει τον “καρκίνο” του σοσιαλισμού και της woke κουλτούρας









