Αλταμίρα: Η πόλη της Βραζιλίας, η επικράτεια της οποίας είναι μεγαλύτερη από 104 χώρες!

Η Altamira, που βρίσκεται στην πολιτεία Πάρα, στη βόρεια Βραζιλία, στις όχθες του ποταμού Xingu (παραπόταμος του Αμαζονίου), είναι ένας γεωγραφικός κολοσσός που γοητεύει τόσο για την τεράστια εδαφική του έκταση όσο και για τον φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο.

Με έκταση 159.533 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Βραζιλίας και μέχρι το 2009, ήταν η μεγαλύτερη δημοτική υποδιαίρεση στον κόσμο. Αυτή η εκτεταμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη από 104 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Ισλανδίας ή των πολιτειών της Φλόριντα και του Μιζούρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, είχε μόνο 126.279 κατοίκους το 2022.

Τον τίτλο της μεγαλύτερης δημοτικής υποδιαίρεσης στον κόσμο κατέχει πλέον η Qaasuitsup στη Γροιλανδία, με μια εντυπωσιακή έκταση 660.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που επισκιάζει ακόμη και την απεραντοσύνη της Αλταμίρα.


Η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο θεωρείται το κινεζικό Hulunbuir, με περίπου 263.953 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το ίδιο μέγεθος με ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας, αν και δεν είναι πολύ σαφές εάν αυτό αντιστοιχεί στην ίδια την πόλη ή στην περιοχή δικαιοδοσίας της.

Ωστόσο, η Altamira παραμένει μια κολοσσιαία οντότητα, που περιλαμβάνει το 12,8% της επικράτειας της Πάρα, το 1,8% της Βραζιλίας και το 0,8% της Νότιας Αμερικής.

Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων αποικιστών, η περιοχή κατοικούνταν από νομάδες και ημινομαδικούς αυτόχθονες πληθυσμούς. Η επίσημη ίδρυση της πόλης χρονολογείται από τον 18ο αιώνα με τη δημιουργία της αποστολής των Ιησουιτών Tavaquara, η οποία έκλεισε στα μέσα του 18ου αιώνα.


Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Altamira έγινε κόμβος για την εξόρυξη καουτσούκ και το εμπόριο προϊόντων του Αμαζονίου. Καθώς η πόλη μεγάλωνε, αυξάνονταν και οι συνδέσεις της με την υπόλοιπη περιοχή, που διευκολύνονταν από ποτάμιες και χερσαίες διαδρομές.

Σήμερα, η γεωργία και το εμπόριο διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στην οικονομία της. Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή ήρθε με την κατασκευή του φράγματος Belo Monte, του τέταρτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο.

Από την άποψη της παραγωγικής ικανότητας, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο με 11.233 GW, μετά το φράγμα Three Gorges στην Κίνα και το φράγμα Itaipu μεταξύ Βραζιλίας και Παραγουάης .

Είναι ευρέως γνωστό ότι το όνομα Altamira προέρχεται από τα ισπανικά. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο τόπος, ο οποίος διατηρούσε ακόμη το όνομα των Ιησουιτών Tavaquara, κυριαρχούνταν από έναν έμπορο ονόματι Francisco Gayoso, ο οποίος σε ένα από τα ταξίδια του στην Ευρώπη άκουσε για το πρόσφατα ανακαλυφθέν σπήλαιο Altamira στην Κανταβρία (Ισπανία), το οποίο περιείχε εκπληκτικά ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ σε ΣΠΗΛΙΑ. Μετά την επιστροφή του, έδωσε το όνομά του στα εδάφη του.


Η τεράστια έκταση της Altamira φιλοξενεί εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. Μέρος της επικράτειάς του περιλαμβάνει προστατευόμενες περιοχές όπως το Εθνικό Δάσος Altamira, το Εθνικό Πάρκο Serra do Pardo και ο Οικολογικός Σταθμός Terra do Meio, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του Αμαζονίου και των αμέτρητων ειδών του.

Με ένα τυπικά τροπικό κλίμα, μια περίοδο βροχών που εκτείνεται από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο και μια ξηρή περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σταθερές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ευνοώντας την πλούσια βλάστηση που καθορίζει το τοπίο της περιοχής.

Δυστυχώς, η Altamira είναι στις ειδήσεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια για αρνητικά ρεκόρ, όπως η πιο βίαιη πόλη στη Βραζιλία, η έντονη αντίθεση στην κατασκευή του φράγματος και των συνεπειών του και η αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί