Άιοβα: Πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις απ΄όταν εντοπίζεται καρδιακός παλμός στο έμβρυο

Το Κοινοβούλιο της πολιτείας Άιοβα στις ΗΠΑ υιοθέτησε χθες Τρίτη (11/07) στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις αμέσως μόλις εντοπίζεται καρδιακός παλμός στο έμβρυο, κάτι που σημαίνει περίπου κατά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα επικυρωθεί από τη Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτρια της πολιτείας, την Κιμ Ρέινολντς, η οποία συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Άιοβα μπλόκαρε στις 16 Ιουνίου την εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου το οποίο είχε υιοθετηθεί το 2018.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 17 κατά, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν με βάση το κόμμα στο οποίο ανήκουν, ενώ έξω από το τοπικό Καπιτώλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές υπέρ της άμβλωσης.

Τι προβλέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο


Βάσει του νομοσχεδίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, με μικρές εξαιρέσεις, αμέσως μόλις εντοπίζεται καρδιακός παλμός στο έμβρυο, προτού σχηματιστεί κανονική καρδιά. Δεν προβλέπονται εξαιρέσεις λόγω της ηλικίας της εγκύου ή της νοητικής της κατάστασης.

Οι αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης θα επιτρέπονται σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, δυσμορφίας του εμβρύου εξαιτίας της οποίας ο γιατρός εκτιμά ότι δεν θα καταφέρει να επιβιώσει και στην περίπτωση που η συνέχιση της εγκυμοσύνης θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην υγεία της γυναίκας.

Η εφαρμογή αντίστοιχου νομοσχεδίου το 2018 στην Άιοβα ανεστάλη έπειτα από δικαστική απόφαση, καθώς εξακολουθούσαν να ισχύουν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Ρόου εναντίον Ουέιντ» και άλλες προβλέψεις στο πολιτειακό σύνταγμα που προστάτευαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, οι οποίες πλέον έχουν ανατραπεί.

Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε πέρυσι τον Ιούνιο την απόφασή του στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ» δεκατέσσερις πολιτείες έχουν απαγορεύσει την άμβλωση στις περισσότερες περιπτώσεις.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί