Το πρόστιμο που σε περιμένει εάν πίνεις καφέ μέσα στο αυτοκίνητο

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι κάτι που απαγορεύεται δια ροπάλου. Τι γίνεται όμως με άλλα ροφήματα όπως είναι ο καφές;

Ο καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καθημερινότητα των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες και για πολλούς μια μέρα απλά δεν γίνεται να ξεκινήσει χωρίς μια κούπα ζεστού ή ένα ποτήρι κρύου καφέ.

Ο καφές έχει κερδίσει την δική του θέση και στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί ένα από τα ροφήματα που οδήγησαν αποφασιστικά στη δημιουργία ποτηροθηκών και βάσεων στα εσωτερικά των αυτοκινήτων με τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις απαιτήσεις του κοινού αλλά και τις «προσταγές» της οδικής ασφάλειας.

Ο καφές δεν είναι από τα ροφήματα που η κατανάλωσή τους απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως είναι τα αλκοολούχα ποτά.

Ιδιαίτερα σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση καφέ συστήνεται, ειδικά όταν ο οδηγός νιώθει την κούραση να τον καταβάλλει γιατί η καφεϊνη «ξυπνά» τον εγκέφαλο, βελτιώνει τις λειτουργίες του και κατ΄ επέκταση και την προσοχή του οδηγού.

Όμως, όπως και με την κατανάλωση τροφής ή αναψυκτικών την ώρα της οδήγησης, ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα προσεκτικός και με τον καφέ, πρωτίστως για να μην θέσει εαυτό και λοιπούς χρήστες σε κίνδυνο και φυσικά για να μην δεχτεί κάποιο σχετικό πρόστιμο από τις αρχές.

Πάντα φροντίζουμε να τοποθετούμε το ποτήρι του καφέ στις ενδεδειγμένες βάσεις και θήκες του αυτοκινήτου
Πάντα φροντίζουμε να τοποθετούμε το ποτήρι του καφέ στις ενδεδειγμένες βάσεις και θήκες του αυτοκινήτου

Στην παράγραφο δύο (2) του άρθρου 13 ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τους οδηγούς των οχημάτων να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν χωρίς εμπόδια τους αναγκαίους σε κάθε περίσταση χειρισμούς.

Εν κινήσει, με το ένα χέρι δεσμευμένο από ποτήρι (ή κάποιο άλλο αντικείμενο) η ικανότητα του οδηγού να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς, κυρίως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται δραστικά.

Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και η κατεύθυνση του οχήματος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιει από το ποτήρι όσο κινείται το όχημα. Κάτι τέτοιο ελλοχεύει κίνδυνο τόσο για τον οδηγό όσο και για τους άλλους χρήστες των δρόμων.


Ποτέ δεν πρέπει να καταναλώνουμε καφέ ή άλλα ροφήματα από ποτήρι που δεν φέρει κάλυμμα
Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σενάρια γίνει αντιληπτό από τους οδηγούς της Τροχαίας τότε ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγός οδηγού για τριάντα 30 ημέρες.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να απολαύσει τον καφέ του είναι να τον καταναλώνει τα διαστήματα που το όχημα βρίσκεται σε στάση και να τον τοποθετεί πάντα στις ενδεδειγμένες βάσεις και θήκες.

(Με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί