Το κόλπο που θα ανακουφίσει την “τσέπη” σας -Με μία κίνηση μπορείτε να μειώσετε στο μισό την κατανάλωση βενζίνης

Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αυτό είναι το κόλπο που μπορεί να ανακουφίσει το πορτοφόλι σας μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου στο μισό.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη ανάμεσά μας, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της ελληνικής επικράτειας φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν κυρίως βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο.

Η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων να βρίσκεται στο 1,97 ευρώ και του diesel στο 1,67 ευρώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων (δελτίο 8ης Μαΐου).

Όλοι οι οδηγοί που θέλουν να εξοικονομήσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα κατά τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο εφαρμόζουν διάφορους τρόπους οι οποίοι αποδίδουν και στην πράξη.

Ωστόσο ο πιο απλός τρόπος για να μειώσει κανείς την κατανάλωση καυσίμου έως περίπου και το μισό αλλάζοντας απλά μία και μόνο οδηγική του συνήθεια είναι αυτός που έχει σχέση με την ταχύτητα κίνησης.

Το κόλπο που μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους οδηγούς, είναι η μείωση της ταχύτητας με την οποία κινούνται συνήθως κατά 30-40 χλμ./ώρα.

Δηλαδή, αν κινείστε στην εθνική κοντά στα 140 χλμ./ώρα στο οδόμετρο, τα οποία αντιστοιχούν σε 130 πραγματικά χιλιόμετρα ανά ώρα, η μείωση της ταχύτητας κίνησης σας στα 100-110 χλμ./ώρα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου, είτε πρόκειται για κινητήρα βενζίνης είτε πετρελαίου.

Η μείωση της κατανάλωσης εξαρτάται και από τη χωρητικότητα και τις τεχνολογίες που ενσωματώνονται στον εκάστοτε κινητήρα αλλά και από το βάρος και την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Μέσα στην πόλη η μείωση της ταχύτητας κίνησης στο όριο των 60 χλμ./ώρα ή η τήρηση του ορίου των 30 χλμ./ώρα, όπου αυτό υπάρχει μειώνει επίσης αποτελεσματικά την κατανάλωση καυσίμου, κυρίως αν συνδυαστεί με ήπια χρήση του δεξιού πεντάλ κατά τη διαδικασία της εκκίνησης και επιτάχυνσης από στάση.

Τέλος με μικρότερη ταχύτητα κίνησης αυξάνουμε και την διάρκεια της ζωής του αυτοκινήτου μας αλλά και αναλώσιμων όπως είναι για παράδειγμα τα τακάκια των φρένων, οι δισκόπλακες και τα ελαστικά.

(Με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί