Τι χρειάζεται να κάνεις αν ανεβάσει θερμοκρασία το αυτοκίνητο

Ο οδηγός δεν πρέπει να αγνοεί τις προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το αυτοκίνητό του να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα

Κάθε άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι χρειάζεται να φροντίζει το αυτοκίνητό του να το διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά του.

Ο οδηγός ενημερώνεται για την ύπαρξη κάποιου προβλήματος μέσω του πίνακα οργάνων και συγκεκριμένα από τις προειδοποιητικές λυχνίες.

Θερμοκρασία κινητήρα
Μια από τις πιο σοβαρές ενδείξεις που εμφανίζονται στο καντράν του ΙΧ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι το κόκκινο λαμπάκι θερμοκρασίας του κινητήρα, το οποίο ενημερώνει τον οδηγό ότι το μοτέρ έχει υπερθερμανθεί.

Πρόκειται για μια συνθήκη που επιβάλει στον οδηγό να κινηθεί άμεσα, δεδομένου ότι ένας κινητήρας που έχει υπερθερμανθεί μπορεί ακόμα και να καταστραφεί.

Οι υψηλές θερμοκρασίας είναι πιθανόν να «κάψουν» τα ελαστικά μέρη του μοτέρ, κοινώς τις φλάντζες, ενώ αν η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν ακόμα και τα κινούμενα-μεταλλικά μέρη ενός κινητήριου συνόλου.


Οι βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του κινητήρα είναι εξής:

Βλάβη στο σύστημα ψύξης του κινητήρα, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να επιτελέσει το έργο του, ήτοι την αποτροπή της υπερθέρμανσης του κινητήρα.

Χαμηλή στάθμη του ψυκτικού υγρού στο δοχείο, το οποίο συνήθως είναι ένα ημιδιαφανές πλαστικό δοχείο κοντά στο ψυγείο. Το αντιψυκτικό υγρό συμβάλλει στην απαγωγή της θερμότητας από τον κινητήρα.

Ηλεκτρικά ζητήματα: H ένδειξη θερμοκρασίας ενδέχεται να ανάψει λόγω ηλεκτρικών προβλημάτων με τον αισθητήρα ή την καλωδίωση που παρακολουθεί τη θερμοκρασία του κινητήρα.

Τι πρέπει να κάνουμε
Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας του κινητήρα πρέπει να μειώσουμε άμεσα το φορτίο του κινητήρα, μειώνοντας την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια πρέπει να ακινητοποιήσουμε το ΙΧ με ασφάλεια και να απενεργοποιήσουμε τον κινητήρα. Έπειτα, μπορούμε να ανοίξουμε το καπό, ώστε να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο αερισμό του, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε εκείνη τη στιγμή να ανοίξουμε την τάπα του ψυγείου.


Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του υψηλές θερμοκρασίες τότε το καυτό ψυκτικό υγρό θα εκτιναχθεί και κινδυνεύουμε από εγκαύματα.

Εντός του χώρου του κινητήρα βρίσκεται και το δοχείο διαστολής του ψυκτικού υγρού, το οποίο έχει 2 βαθμονομήσεις, MIN και MAX. Η στάθμη θα πρέπει πάντα να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα σημεία. Αν είναι πιο χαμηλή από το MIN, τότε το υγρό χρειάζεται οπωσδήποτε συμπλήρωμα.

Αν, τώρα, η στάθμη του υγρού στο δοχείο είναι μέσα στα επιθυμητά όρια, μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία, έχοντας ωστόσο διαρκώς στο νου μας το δείκτη θερμοκρασίας.

Σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει ξανά, πρέπει να ακινητοποιήσουμε εκ νέου το αυτοκίνητό μας και να καλέσουμε την οδική βοήθεια μιας και πιθανότατα η βλάβη είναι σοβαρή.

(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί