Η νυχτερινή οδήγηση έχει την γοητεία της, κρύβει όμως και αρκετούς κινδύνους αφού η περιορισμένη ορατότητα συχνά οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις. Για αυτό τον λόγο η σωστή λειτουργία του συστήματος φωτισμού του αυτοκινήτου μας είναι ζωτικής σημασίας.
Τα φώτα του αυτοκινήτου είναι απαραίτητα για την σωστή ορατότητα του οδηγού, και με τους παρακάτω τρόπους θα μπορέσουμε να ελέγξουμε ότι λειτουργούν σωστά.
Για να ελέγξουμε τα φώτα, δεν χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένος ο κινητήρας, αρκεί το κλειδί να ενεργοποιεί το ηλεκτρικό κύκλωμα από τη μίζα. Γυρνάμε τον διακόπτη των φώτων στην μικρή σκάλα και μαζί με τα εμπρός φώτα ανάβει ο φωτισμός του πίνακα οργάνων, της πινακίδας κυκλοφορίας και φυσικά τα πίσω φώτα. Επιπλέον, θα ανάψει και η αντίστοιχη ένδειξη των φώτων στο ταμπλό.
Βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και κάνουμε μια βόλτα γύρω από το αυτοκίνητο για να ελέγξουμε όλους λαμπτήρες. Μετά χτυπάμε απαλά όλα τα φωτιστικά σώματα για να εντοπίσουμε τυχόν χαλαρές ηλεκτρικές συνδέσεις ή σπασμένες βάσεις, και κοιτάζουμε για τυχόν υγρασία μέσα στους προβολείς. Εάν εντοπίσουμε νερό στα φώτα, απευθυνόμαστε στον μηχανικό μας.
Μετά πρέπει να ενεργοποιήσουμε την μεσαία σκάλα (φώτα διασταύρωσης) και ξαναβγαίνουμε από το αυτοκίνητο για να δούμε ότι λειτουργούν. Στην συνέχεια, ελέγχουμε τους προβολείς ομίχλης εμπρός και πίσω, καθώς και τα αλάρμ. Τέλος, ενεργοποιούμε την μεγάλη σκάλα (φώτα πορείας), βλέπουμε ότι ανάβει η αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων και κατεβαίνουμε για να δούμε ότι λειτουργεί σωστά.
Για να ελέγξουμε ότι λειτουργούν σωστά τα φώτα του φρένου, θα χρειαστούμε την βοηθεία ενός ακόμα ατόμου ή θα πρέπει να βάλουμε το αυτοκίνητο με την όπισθεν σε έναν τοίχο ή μια βιτρίνα για να δούμε ότι ανάβουν σωστά.
Αφού επιβεβαιώσαμε ότι ανάβουν όλα τα φώτα μας, πρέπει να ελέγξουμε και το ύψος της δέσμης των εμπρός φώτων. Σε αυτή την περίπτωση ανατρέχουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μας και ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που φορτώσουμε του αυτοκίνητό μας θα πρέπει μέσω του ειδικού πλήκτρου να ρίξουμε το ύψος της δέσμης των προβολέων για να μην τυφλώνουμε τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς.
carandmotor/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γάζα: Ο Τραμπ απειλεί τους μαχητές της Χαμάς «εάν συνεχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους»
- «Είμαστε έτοιμοι» – Ο Όρμπαν «τρίβει» τα χέρια του που θα υποδεχθεί Πούτιν και Τραμπ!
- Με τον Πούτιν θα συναντηθεί ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν
- Χάος στην Κένυα: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά πολιτών που θρηνούσαν σε στάδιο – 4 νεκροί, vid
- Άγαλμα προς τιμήν της Μαρία Κάλλας στη Φλωρεντία – Σχεδιάζεται πλατεία αφιερωμένη στην Ελληνίδα υψίφωνο
- Τελείωσε το τηλεφώνημα Πούτιν-Τραμπ! Θα συναντηθούν στην Βουδαπέστη
- Δήμος Θεσσαλονίκης και ΑΠΘ συνεργάζονται για την αναβάθμιση του Ντεπώ
- Η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε το δικό της σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας
- Δημοσκόπηση: Τα ποσοστά των κομμάτων αυτή την στιγμή
- Ο κόσμος φοβάται όλο και περισσότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι δείχνουν διεθνείς δημοσκοπήσεις