Ποιό είναι το κόλπο για να βρίσκεις εύκολα να παρκάρεις – Όλα είναι μαθηματικά

Ένας μαθηματικός τύπος δίνει τη λύση στο αιώνιο πρόβλημα αναζήτησης θέσης στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα καταλήγοντας σε μια… αλάνθαστη πρακτική.

Όσοι ζουν ή εργάζονται στην καρδιά μιας σύγχρονης μεγαλούπολης τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ξέρουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα της εύρεσης μιας πολύτιμης θέσης στάθμευσης.

Είναι πολλές μάλιστα εκείνες οι φορές που ο οδηγός ενός οχήματος αναγκάζεται να κάνει… δεκάδες κύκλους για να βρει μια θέση στάθμευσης, ξοδεύοντας χρόνο και καύσιμο και εξαντλώντας την υπομονή του.

Σύμφωνα με έναν όχι και τόσο σύνθετο μαθηματικό τύπο και βάσει της στατιστικής, θα μπορούσαν όλα αυτά να αποφευχθούν ακολουθώντας μια έξυπνη τακτική.

Η τακτική αυτή βασίζεται στο αξίωμα ότι κάθε 100 μέτρα μπορούν να φιλοξενηθούν 25 αυτοκίνητα με μήκος 4 μέτρων. Αν υπολογίσει κανείς και το κενό ανάμεσα στα αυτοκίνητα, τότε αυτός ο αριθμός μειώνεται στα 18.

Βάσει, λοιπόν, των μαθηματικών και της στατιστικής, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να βρεις κανείς μια θέση στάθμευση δεν είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε κίνηση, αναζητώντας ένα κενό.

Αντίθετα μάλιστα θα πρέπει να παραμείνουμε ακινητοποιημένοι, έχοντας μπροστά μας περίπου 20 αυτοκίνητα είτε από τη μία είτε και από τις δύο πλευρές του δρόμου.


Με αυτόν τον τρόπο, τα μαθηματικά μυαλά υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μόλις εννέα λεπτά ώστε να αποδεσμευτεί μια θέση στάθμευσης, καθώς ο μέσος όρος στάθμευσης ενός οχήματος είναι οι τρεις ώρες.

Αν διαιρέσουμε τα 180 λεπτά με τα 20 αυτοκίνητα, τότε ο μέσος χρόνος είναι τα εννέα λεπτά, ενώ στην περίπτωση που τα αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στον συγκεκριμένο δρόμο, ο χρόνος αναμονής μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πέρα από το γεγονός ότι τα 9 λεπτά αναζήτησης είναι ένας … ανθρώπινος χρόνος, η όλη διαδικασία γίνεται περισσότερο άνετα και με σαφώς μικρότερο κόστος σε σχέση με την πραγματοποίηση συνεχών κύκλων.

(Με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί