• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πάνω από 140.000 μοτοσυκλέτες της Honda είναι εφοδιασμένες με την τεχνολογία κιβωτίου διπλού συμπλέκτη στη Ευρώπη

Πάνω από 140.000 μοτοσυκλέτες της Honda είναι εφοδιασμένες με την τεχνολογία κιβωτίου διπλού συμπλέκτη στη Ευρώπη

HONDA

Έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά η τεχνολογία κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DCT) της Honda στη γκάμα μοτοσυκλετών της.

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του έγινε με την VFR1200F sports tourer και από τότε, το DCT της Honda παραμένει μοναδικό στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, πάνω από 140.000 μοτοσυκλέτες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη και πέρσι το 45% των Africa Twins, το 52% των NC750X και το 67% των Gold Wings που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη, ήταν έκδοση DCT.

Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, με βελτιώσεις στη ομαλή διαδικασία και συγχρονισμό των αλλαγών ταχυτήτων. Να σημειώσουμε ότι το DCT είναι ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ζεύγος ανεξάρτητων σετ συμπλεκτών τοποθετημένων σε μία μονάδα. Ο κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα, και είναι συνδεδεμένος με διαφορετικά σετ σχέσεων. Ο ένας συμπλέκτης χρησιμοποιείται για την εκκίνηση και ελέγχει τη μετάδοση για τις σχέσεις 1, 3 και 5, ενώ ο άλλος αντίστοιχα τη 2η, 4η και 6η σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η «επόμενη» σχέση είναι ήδη «κομπλαρισμένη», και απλά, με την αλλαγή «αναλαμβάνει» ο ανάλογος συμπλέκτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διασφάλιση της ομαλής διαδικασίας, χωρίς να διακόπτεται η μετάδοση ισχύος στον πίσω τροχό. Παράλληλα επιτρέπει στον αναβάτη να εστιάζει περισσότερο στη γραμμή οδήγησης, στα σημεία φρεναρίσματος, στις στροφές και την επιτάχυνση, ενώ μειώνεται η κόπωση του αναβάτη και η οδήγηση στη πόλη γίνεται πιο άνετη.