Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Renault

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, παραδέχθηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Renault βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Διαπραγματεύσεις για δάνειο 5 δισ. ευρώ.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας φαίνεται ότι βρίσκεται η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ.

«Θα συνεχίσω να λέω μόνο την αλήθεια για την κατάσταση των γαλλικών επιχειρήσεων και εταιρειών. Πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η ύπαρξη της Renault» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα «Figaro».


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παροχής τραπεζικού δανείου, με κρατική εγγύηση, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δάνειο, εφόσον τελικά εκταμιευτεί, θα δώσει «ανάσα ζωής» στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει υποστεί ευρεία οικονομική ζημιά ως απόρροια του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή, κυβέρνηση και εταιρεία διαπραγματεύονται τους όρους της δανειακής σύμβασης, με το Παρίσι να ζητάει εγγυήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο του γαλλικού δημοσίου στη Renault ανέρχεται στο 15% των συνολικών μετοχών.

Το 2019, η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε το πρώτο ζημιογόνο έτος – μετά από μία ολόκληρη 10ετία κερδών – ενώ το πολυήμερο «λουκέτο» τον Μάρτιο και τον Απρίλιου του 2020 ενέτεινε ακόμη περισσότερο τα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Canard», η διοίκηση της Renault επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο, πέραν του δανείου των 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γαλλία, με στόχο την περικοπή των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ.

(sputniknews – φωτο:pexels)