“Παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεών μας, μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα ότι οι αντιπροσωπείες μας θεώρησαν τις σημερινές συνομιλίες χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ, η οποία διήρκησε πέντε ώρες και διεξήχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.
“Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη ρητορική και τις ολοένα και πιο προκλητικές δραστηριότητες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν”, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός, ενώ υπογράμμισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι είναι “ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν”.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξημένη στρατιωτική πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Κίνα στην Ταϊβάν, ένα νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα το ανακαταλάβει.
Παράλληλα ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Ουάνγκ να λάβει αποστάσεις από τη Μόσχα και να καταδικάσει τη ρωσική “επιθετικότητα” εναντίον της Ουκρανίας.
“Έχει πραγματικά έρθει η ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, όπως το έκαναν οι χώρες της G20 η μία μετά την άλλη, για να καταδικάσουμε την επιθετικότητα και να απαιτήσουμε, μεταξύ άλλων, η Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση στα τρόφιμα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είδε “καμία ένδειξη” από την πλευρά της Ρωσίας ότι προτίθεται να εμπλακεί σε “σοβαρή διπλωματία”.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Όταν η Νταϊάνα έκανε ένα απροσδόκητο “δώρο” στον Κάρολο μπροστά στις κάμερες!
- Δροσίζει ο καιρός μέχρι το Σάββατο: Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ
- ΣΑΤΑ: Απεργία 18 ωρών από τις 12 τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου
- Μακρόν: «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος να απομονωθεί η Χαμάς»
- Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης σε soft skills από το ΕΕΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στις 23/9
- «Don’t Tease Me with a Good Time»: Έρχεται τον Νοέμβριο το νέο άλμπουμ της μαχήτριας Jessie J
- “Ώπα!”: Έτσι συνεχάρησαν την επικύρωση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ως πρέσβειρα στην Ελλάδα!
- Ο Τραμπ απειλεί με μαζικό «λουκέτο» τα μεγάλα διεθνιστικά κανάλια στις ΗΠΑ, video
- ΕΒΕΠ: Ζητάει επίσπευση ελέγχων στα κοντέινερ με κινεζικά προϊόντα που έχουν κατασχεθεί στο λιμάνι του Πειραιά
- ΟΗΕ: Νέο βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα