Οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους χρειάζονται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και παίρνουν φάρμακα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.843 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια και παρόμοιο αριθμό ατόμων χωρίς άνοια (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης), με μέση ηλικία 75 ετών. Από αυτούς, 102 είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 υπερθυρεοειδισμό.
Δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας. Από τους ανθρώπους με άνοια, οι 68 (0,9%) είχαν υποθυρεοειδισμό, έναντι 34 ατόμων (0,4%) μεταξύ όσων δεν είχαν άνοια. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας (φύλο, ηλικία, υπέρταση, διαβήτη κ.ά.), υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα για άνοια, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προβλήματα θυρεοειδούς.
Επίσης, η μελέτη βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που έπαιρναν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό τους είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν φάρμακα. Από την άλλη πλευρά, στους κάτω των 65 ετών, το ιστορικό υποθυρεοειδισμού δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα άνοιας.
Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αύξηση σωματικού βάρους και ευαισθησία στο κρύο. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό ο αδένας παράγει υπερβολικά πολλή ορμόνη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολισμός και τα συμπτώματα να είναι η απώλεια βάρους, η ταχυπαλμία, η νευρικότητα και το άγχος.
«Μολονότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα του θυρεοειδούς ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια και για την ανάγκη θεραπειών που θα μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τσιέν-Χσιάνγκ Γουένγκ.
amna/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τον γύρο του κόσμου έκαναν γυναίκες βουλευτές στο Μεξικό – Μαλλιοτραβήχθηκαν! vid
- Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την θέση του σε σχέση με ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μια κυβέρνηση που «απλώς» κάνει κάθε μέρα λάθη, είναι η λάθος κυβέρνηση
- Εντυπωσιακό φαινόμενο στο Μίσιγκαν: Το ακραίο ψύχος πάγωσε την άμμο! vid
- Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων
- Συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus
- Μετέτρεψε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού του σε… σόου! ΒΙΝΤΕΟ
- Παιδική πορνογραφία: Σε 9μηνο κατ’ οίκον περιορισμό πρώην υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης
- Κ. Τσουκαλάς: Παρακράτησαν το υπόλοιπο της εισφοράς του ΕΛΓΑ πριν πιστωθούν στους αγρότες τα οφειλόμενα









