σε μία προσπάθεια της μικρής χώρας να υπογραμμίσει την αξία της στο εσωτερικό της Συμμαχίας «σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στα Τίρανα.
Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα είπε ότι ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει σχέδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.
«Στους επικίνδυνους αυτούς καιρούς, εκτιμώ ότι η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ναυστάθμου στην Αλβανία», τόνισε ο Εντι Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη. Η Αλβανία, που έγινε μέλος της Συμμαχίας το 2009, έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Ναυτική βάση
Ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι βρίσκεται στον κόλπο της Αυλώνας και κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1950, όταν το ναυτικό του Κόκκινου Στρατού έστειλε εκεί στόλο 12 υποβρυχίων για να αποκτήσει έτσι τη μόνη σοβιετική ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Μετά την κρίση στις σχέσεις Τιράνων – Μόσχας το 1961, τον ναύσταθμο στο Πασαλιμάνι διατήρησε σε λειτουργία η Αλβανία, που «κληρονόμησε» μάλιστα τέσσερα υποβρύχια και κάποια μικρά σκάφη.
Το Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Συμμαχία, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει σχέδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.
Ο ναύσταθμος, τα συνεργεία επισκευής των υποβρυχίων και τα σκάφη λεηλατήθηκαν το 1997 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της χρονιάς εκείνης με αφορμή την κατάρρευση της επενδυτικής απάτης των πυραμίδων.
Τρία από τα σοβιετικής κατασκευής υποβρύχια πωλήθηκαν για μέταλλο, ενώ το τέταρτο παραμένει ελλιμενισμένο στον ναύσταθμο, με την κυβέρνηση των Τιράνων να εξετάζει τη μετατροπή του σε μουσείο.
Οι εγκαταστάσεις στο Πασαλιμάνι ανακαινίσθηκαν από την Τουρκία το 2000 και χρησιμοποιούνται έκτοτε από την αλβανική ακτοφυλακή, αλλά και από πλοία της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, που περιπολεί στα νερά της Αδριατικής. Το ΝΑΤΟ έχει εγκαινιάσει επίσης έργα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κούτσοβε, 85 χλμ. νοτίως των Τιράνων, με στόχο την αξιοποίησή του για αποστολές της Συμμαχίας.
(kathimerini- φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγία Πετρούπολη: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας σημαντικού προσώπου
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
