Wall Street: Οι μικροεπενδυτές της πανδημίας έχασαν όλα τα εύκολα κέρδη τους

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley

Οι Αμερικανοί μικροεπενδυτές που συνέβαλαν στη χρηματιστηριακή φρενίτιδα στην Wall Street στη διάρκεια της πανδημίας, εκτινάσσοντας στα ύψη τις μετοχές μίας σειράς άσημων εταιρειών, βλέπουν τώρα την άλλη όψη του νομίσματος.

Το πάρτι για τους λεγόμενους retail day traders τελειώνει το ίδιο γρήγορα όσο άρχισε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι ερασιτέχνες επενδυτές που άρχισαν να επενδύουν μετά την έναρξη της πανδημίας, εν μέσω της τεράστιας ρευστότητας από τα μέτρα στήριξης της Fed και του υπουργείου Οικονομικών, έχουν χάσει όλα τα εύκολα κέρδη που είχαν επιτύχει.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την απόσυρση της στήριξης
Το αποτέλεσμα των επενδύσεων στις λεγόμενες meme μετοχές, που τροφοδοτήθηκε από τη χαλαρή πολιτική της Fed, φαίνεται τώρα που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια -αυτά που πριν από δύο χρόνια μείωναν- για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές των εταιρειών αυτών, που εκτινάχθηκαν όταν άρχισαν τα μέτρα στήριξης τον Μάρτιο του 2020, βρίσκονται πλέον σε βαθιά bear market.

«Πολλοί από τους τύπους αυτούς άρχισαν να κάνουν συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας και έτσι η μόνη επενδυτική εμπειρία τους ήταν η υποστηριζόμενη από τη Fed αγορά. Oλα αυτά άλλαξαν με την κίνηση της Fed τον περασμένο Νοέμβριο (για την απόσυρση της νομισματικής στήριξης), αλλά δεν το αντιλήφθηκαν επειδή δεν είχαν μάθει ποτέ την αγορά χωρίς στήριξη από τη Fed. Τα αποτελέσματα ήταν τρομερά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tuttle Capital Management.

Απώλειες 90% για τη μετοχή της AMC Entertainment
Οι μετοχές εταιρειών, που έγιναν γνωστές την περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, καταγράφουν τεράστιες απώλειες. Η μετοχή της AMC Entertainment έχει μειωθεί 78% από τον Ιούνιο του 2021 και 49% φέτος, ενώ είναι 90% χαμηλότερα από το υψηλό της επίπεδο.

Από την αρχή του 2020 έως τον περασμένο Νοέμβριο είχε διπλασιασθεί η τιμή για ένα καλάθι μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, τις οποίες αγόραζαν οι μικροεπενδυτές και το οποίο παρακολουθεί η Goldman Sachs . Φέτος, το καλάθι αυτό έκανε βουτιά 32%, περισσότερο από το διπλάσιο της πτώσης του S&P 500.

Με πληροφορίες από Bloomberg/imerisia/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί