Με κοινή τους δήλωση οι πέντε μεγάλες χώρες («big 5») για τα πυρηνικά, συμφώνησαν πως «δεν θα στοχεύουν ο ένας τον άλλον».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σκοπεύουν να βελτιώσουν τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους και να αποτρέψουν το «ράλι» των εξοπλισμών. Συγκεκριμένα, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία θεωρούν «την αποφυγή πολέμου μεταξύ κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως πρωταρχικές ευθύνες τους» και επιβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά τους όπλα δεν στοχεύουν «ο ένας τον άλλον», όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα (03/01).
«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα εθνικά μας μέτρα για να εμποδιστεί η μη εγκεκριμένη και άσκοπη χρήση πυρηνικών όπλων. Επαναλαμβάνουμε την ισχύ των προηγούμενων ανακοινώσεών μας για την μη στόχευση ο ένας στον άλλον, σε κανένα κράτος», αναφέρει η ανακοίνωση που εμφανίστηκε στους ιστότοπους του Κρεμλίνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Η χρήση πυρηνικών θα είχε τεράστιες συνέπειες και επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα – για όσο συνεχίζουν να υπάρχουν – θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και τον πόλεμο. Πιστεύουμε έντονα ότι η περαιτέρω επέκταση τέτοιων όπλων, πρέπει να αποφευχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.
(sputniknews. gr / photo: video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση παραμένει η 77χρονη μετά το θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια
- Σοκ στην Αγία Παρασκευή: 19χρονος εκβίαζε ανηλίκους – Τους είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ
- Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο
- Απίστευτο: Οπαδός της Εθνικής Αγγλίας πουλάει το σπίτι του για να ακολουθήσει την ομάδα στο Μουντιάλ
- Ο απίστευτος λόγος που οι αρχές του Ιράν έκλεισαν καταστήματα αλυσίδας καφέ στην Τεχεράνη – ΦΩΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο Συνέδριο του κόμματος
- Συναγερμός στο Παρίσι για την απόπειρα επίθεσης εναντίον αμερικανικής τράπεζας – Δύο νέες συλλήψεις
- Πολυπληθής η παρουσία του κοινού σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Αλέξης Τσίπρας: Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει αντίπαλο την ανασυγκροτημένη προοδευτική παράταξη
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.








