Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα». Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σημείωσε δε, ότι τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται την περίοδο των γιορτών «προβληματίζουν, γιατί μπορεί να οδηγήσουν αρκετά άτομα στα εξωτερικά ιατρεία» και πρόσθεσε: «Το παρακολουθούμε το φαινόμενο κι αν δούμε ότι αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας θα δούμε τι επιπλέον θα χρειαστεί να κάνουμε».
Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε σε όσους έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα να αποφεύγουν για τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες τις επαφές με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ενώ αν είναι απαραίτητο να τους συναντήσουν, να κάνουν νωρίτερα self-test και να φορούν μάσκες. «Για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργηθεί πίεση από τις ηλικίες των 60 ετών άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το άνοιγμα ή όχι των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, απάντησε πως «μέχρι τώρα δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο όφελος από τα σχολεία, είτε ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, είτε την επόμενη. Η διακοπή των σχολείων προκαλεί τεράστιο στρες σε όλη την κοινωνία και θα πρέπει να τα ζυγίσουμε όλα. Δεν έχει παρουσιαστεί ένα σενάριο που να λέει ποιο είναι το όφελος από το να πάει μία εβδομάδα αργότερα το άνοιγμα και θα πρέπει να το δούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες».
Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε πως «το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο ήταν πάντα για να προστατευτούν οι μεγαλύτερες ηλικίες από πιθανή διασπορά. Η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και θεωρητικά, όποτε και ν’ ανοίξουν τα σχολεία, η μετάδοση θα συμβεί. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο που μπορεί να τη διακόψει».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα, τέταρτη δόση εμβολίου, είπε πως το θέμα του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες «είναι κάτι που το κοιτάμε δυναμικά. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και επιπλέον δόσεις αναλόγως με τη δυναμική της πανδημίας. Η συζήτηση για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή γίνεται για ανοσοκατασταλμένους και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες».
Τέλος, για το πώς μπορεί να κυλήσει το 2022 αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε σίγουρος ότι «θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν χρόνο που κεφαλοποιούμε αυτά που κερδίσαμε και μας έρχονται και τα φάρμακα από το στόμα που θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λήξη της πανδημίας».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγχαρητήρια Σ. Φάμμελου στην Εθνική Μπάσκετ: “Το χάλκινο μετάλλιο μας γεμίζει περηφάνια”
- Συγχαρητήρια Κ. Τασούλα στην εθνική μπάσκετ: “Όλοι οι παίκτες αγωνίστηκαν με ψυχή και ταλέντο”
- Τα δάκρυα του αρχηγού της Εθνικής Κώστα Παπανικολάου, vid
- Οι παίκτες της Εθνικής μας υπερήφανοι φόρεσαν τα μετάλλιά τους! ΦΩΤΟ
- Ν. Ανδρουλάκης για Εθνική μπάσκετ: Μας κάνατε περήφανους
- “Ψηλά η γαλανόλευκη”: Συγχαρητήρια του Κυρ. Μητσοτάκη στην εθνική για το χάλκινο μετάλλιο
- «Χάλκινη» η Εθνική μας στο Eurobasket! Στο βάθρο μετά από 16 χρόνια
- Η Μαράια και τα παιδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις κερκίδες, vid
- Πού ακριβώς οδηγούν οι δασμοί Τραμπ; Ελάχιστοι έχουν σκεφτεί τι θα μπορούσε να γίνει
- Τρελάθηκε ο Γιουσέιν Μπολτ με τη νίκη των Τζαμαϊκανών! Η επική αντίδρασή του, vid
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΤΡΕΝΑ

ΣΠΙΤΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε65

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

MYSTREET

ΓΙΟΡΤΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
