Σκάνδαλο Theranos: Αντιμέτωπη με 20ετή κάθειρξη η ιδρύτρια Ελίζαμπεθ Χολμς – Σοκ στη Silicon Valley

Μια επιχειρηματική ιδέα που έπεσε στο κενό ή απλά ένα οικονομικό έγκλημα; Το δικαστήριο θα αποφανθεί για την ιδρύτρια της εταιρίας Theranos.

Με φυλάκιση έως και για 20 χρόνια κινδυνεύει η Ελίζαμπεθ Χολμςιδρύτρια της εταιρείας διαγνωστικών εξετάσεων Theranos, που το 2003 υποσχόταν οικονομικές και γρήγορες εξετάσεις για όλους από μία σταγόνα αίμα.

Η εταιρεία, που κάποια στιγμή αποτιμήθηκε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν κάποτε η αγαπημένη της Silicon Valley. Η Theranos υποσχέθηκε ότι θα έφερνε επανάσταση στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά άρχισε να ξετυλίγεται το 2016, αφού μια έρευνα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η βασική τεχνολογία αιματολογικών εξετάσεων της δεν λειτουργούσε.

Η Χολμς, σε ηλικία 37 ετών, αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες για απάτη και δύο κατηγορίες για συνωμοσία. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Οι ένορκοι της δίκης που θα κρίνουν την τύχη της 37χρονης είναι οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες στο δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Για τρεις μήνες στη δίκη, οι ένορκοι άκουγαν δύο εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις της πρώην αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου, της οποίας η πτώση συγκλόνισε τη Silicon Valley.

Η εισαγγελία μίλησε για μια μεθοδική και αδίστακτη επιχειρηματία που σκόπιμα είπε ψέματα σε επενδυτές και ασθενείς για το τι μπορούσε να κάνει η Theranos. Η κυρία Χολμς κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια από δισεκατομμυριούχους όπως ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Λάρι Έλισον.

(sputniknews. gr / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί