Σε αυτές τις τοποθεσίες φυλάσσεται το απόθεμα χρυσού των ΗΠΑ

Σε ένα από τα ασφαλέστερα μέρη των ΗΠΑ φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας. Η αναλύτρια Oksana Lukicheva εξηγεί την τάση των χωρών να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.

Η αναλύτρια Oksana Lukicheva αποκάλυψε ότι το απόθεμα χρυσού των ΗΠΑ είναι αποθηκευμένο με ασφάλεια σε ένα θησαυροφυλάκιο στο Φορτ Νοξ, στο εσωτερικό της χώρας, ένα από τα ασφαλέστερα θησαυροφυλάκια στον κόσμο, όπου δεν επιτρέπονται οι επισκέπτες.

«Το Φορτ Νοξ βρίσκεται σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση και έχει πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Πρώτον, δεν βρίσκεται στις ακτές των ΗΠΑ, γεγονός που αποκλείει μια επίθεση από τη θάλασσα. Δεύτερον, η ίδια η βάση έχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και συνεχή στρατιωτική παρουσία» εξήγησε η Oksana Lukicheva, αναλύτρια αγορών εμπορευμάτων της Otkritie Investitsii.

Η Lukicheva αποκάλυψε επίσης στο πρακτορείο Prime ότι περίπου 4.580 τόνοι χρυσού αποθηκεύονται στο Φορτ Νοξ, όπου φυλάσσονται επίσης κειμήλια όπως το αρχικό Σύνταγμα των ΗΠΑ και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Το μισό από τα αποθέματα χρυσού της αμερικανικής κυβέρνησης κατατέθηκε εκεί μεταξύ 1937 και 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την αναλύτρια, και η τοποθεσία επελέγη λόγω των συνθηκών.

Αλλά εκεί βρίσκεται μόνο ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ, καθώς μια άλλη ποσότητα χρυσού βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια τμημάτων του US Mint στο Ντένβερ (περίπου 1.400 τόνοι) και στο West Point (περίπου 1.700 τόνοι), καθώς και στα υπόγεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Μανχάταν (περίπου 400 τόνοι).

«Τα αποθέματα χρυσού χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ρύθμιση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας μιας χώρας, για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας, την παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας και τη δυνατότητα που έχει η Κεντρική Τράπεζα να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό της σε συναλλαγματικά αποθέματα. Κατά καιρούς, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ή πωλούν χρυσό από τα αποθεματικά» εξήγησε η αναλύτρια.

Τα τελευταία χρόνια ακολουθείται μια τάση από πολλές χώρες, να αυξάνουν την ποσότητα χρυσού στα αποθέματά τους λόγω πολλών παραγόντων, όπως η αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και ο αυξημένος πληθωρισμός, μεταξύ άλλων. Η αναλύτρια υπενθύμισε ότι μερικές φορές οι πωλήσεις χρυσού γίνονται για την κοπή νομισμάτων, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι όγκοι πωλήσεων είναι συνήθως μικροί και αργότερα ανακτώνται στα αποθεματικά.

(sputniknews. gr / photo: video screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί