Αλλαντίαση: Από ποια τρόφιμα μπορεί να κολλήσουμε την επικίνδυνη ασθένεια

Ρώσος ειδικός ανέλυσε πότε μπορεί να πάθουμε αλλαντίαση από την κατανάλωση τροφίμων.

Η κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν υποστεί σωστή θερμική επεξεργασία και δεν είναι καλά πλυμένα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Prime» ο ερευνητής του Τμήματος Μοριακής Φαρμακολογίας και Ραδιοβιολογίας του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ν.Ι. Πιρογόφ, Βλαντίμιρ Ρογκόβσκι.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και ενδεχομένως θανάσιμη ασθένεια.

Tο βακτήριο που προκαλεί την αλλαντίαση είναι αναερόβιο και αναπτύσσεται σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Κάθε τρόφιμο που δεν έχει πλυθεί καλά, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρια βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση, και είναι ταυτόχρονα αποθηκευμένο χωρίς πρόσβαση στο οξυγόνο, πιθανόν να προκαλέσει αυτήν την ασθένεια» εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, των εσωτερικών οργάνων και των μυών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αναπνευστική δυσλειτουργία. Όπως εξηγεί ο επιστήμονας, η μετάδοση της ώθησης στους αναπνευστικούς μυς τερματίζεται και η αναπνευστική ανεπάρκεια αποτελεί τη βασική αιτία των θανάτων από αλλαντίαση.

Εάν κάποιος έχει πάθει δηλητηρίαση και ταυτόχρονα νιώθει ξηροστομία, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γιατρό με την υποψία αλλαντίασης, σύμφωνα με τον Ρογκόβσκι. Υπενθυμίζει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλοι τα προληπτικά μέτρα, όπως να κρατάμε τα τρόφιμα καθαρά και να τα αποθηκεύουμε σωστά, να διαχωρίζουμε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα, τα οποία να έχουν μαγειρευτεί στις κατάλληλες συνθήκες, να τα διατηρούμε σε ασφαλή θερμοκρασία και να χρησιμοποιούμε καθαρό νερό όταν τα πλένουμε.

(sputniknews. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί