Τα γυμνάσια, που ξεκίνησαν προχθές Κυριακή και ολοκληρώθηκαν σήμερα, ήταν ένα μήνυμα σε “εκείνους που έχουν κακές προθέσεις απέναντι στο Ιράν”, σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιχείρησης αυτής, που αναφερόταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Αμερικανικά drones, ΜQ-9 (γνωστά με την επωνυμία Reaper) και RQ4+ (γνωστά με την επωνυμία Global Hawk) πλησίασαν τη ζώνη όπου πραγματοποιούνταν τα κοινά γυμνάσια Zolfaghar 1400”, μετέδωσε σήμερα το Irna χρησιμοποιώντας την επωνυμία που δόθηκαν στα γυμνάσια, χωρίς να λέει πότε συνέβη το περιστατικό.
“Άλλαξαν πορεία όταν η αντιαεροπορική άμυνα τα προειδοποίησε ότι ήταν αποφασισμένη να τα αναχαιτίσει”, συνέχισε χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια “σοβαρή” προειδοποίηση.
Τα γυμνάσια ολοκληρώθηκαν σήμερα με μια παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων υποβρύχια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Τα γυμνάσια ξεκίνησαν μερικές ημέρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε προσπάθεια των ΗΠΑ να καταλάβουν ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με ιρανικό πετρέλαιο στη θάλασσα του Ομάν, κοντά στο Χορμούζ.
Η Ουάσινγκτον διέψευσε αυτήν την εκδοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν είχε κάνει “καμία προσπάθεια για να καταλάβει οτιδήποτε”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αναφέρεται σε προειδοποίηση προς αμερικανικά drones που προσεγγίζουν τον εναέριο χώρο του για στρατιωτικά γυμνάσια.
Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του Κόλπου, η θάλασσα του Ομάν και το στενό του Χορμούζ υπήρξαν σκηνικό αρκετών περιστατικών ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ένταση κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2019, όταν το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό drone που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, κάτι που είχε διαψεύσει η Ουάσινγκτον.
(photo: video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γιγαντιαία «σκακιέρα» περιβάλλει τον ποταμό Άινταχο σε μια ιδιαίτερη φωτογραφία που τράβηξε αστροναύτης
- Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Αντρέα Ερβολίνο
- Ρωσία-Πολωνία: Για «μύθους» κάνει λόγο το ρωσικό ΥΠΕΞ – Τι μένει να φανεί από όλο αυτό
- Σδούκου: Τι δήλωσε για τις φοροελαφρύνσεις
- Έξαλλος ο Τραμπ: Ζητά την επιβολή θανατικής ποινής στον άστεγο που έσφαξε την Ουκρανή πρόσφυγα
- Ο Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πολωνό ομόλογο του
- ΗΠΑ: «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με την Κίνα, αλλά…»
- Υδρογονάνθρακες-Σημαντική εξέλιξη νοτίως της Κρήτης: Τι ανακοινώθηκε πριν από λίγο
- Με επιφυλακτικότητα υποδέχτηκε ο γαλλικός Τύπος την απόφαση του Μακρόν για τον ορισμό του νέου πρωθυπουργού
- Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του ΝΑΤΟ πάνω από την Πολωνία