“Η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ – 2021». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Οκτωβρίου 2021, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων του ΓΕΕΦ.
Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού, με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.
Το σχεδιασμό και τον συντονισμό της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροβολικού, ανέλαβε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, ενώ την εκτέλεση ανέλαβαν η 2η και 6η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας, Ναυτικού και Πυροβολικού. Η τελική φάση περιλάμβανε επίσης, σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Ειδικές Δυνάμεις της Διοίκησης Καταδρομών.
Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορες άλλες περιοχές από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, επί μέρους ασκήσεις «διπλής ενεργείας» μικρότερης κλίμακας. Τα σενάρια που εξετάστηκαν αφορούσαν σε αγώνα εντός αστικών περιοχών, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.”
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: ΓΕΕΦ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα οι Λαϊκές Αγορές
- Επανέρχεται η συζήτηση για Ευρωομόλογα στην Ευρωζώνη – Ο ρόλος του Πιερρακάκη και της ΕΚΤ
- Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα – Μεταξύ των συλληφθέντων και ένας ανήλικος
- Το Ιράν προειδοποίησε πως θα θεωρήσει «πράξη επιθετικότητας» ακόμα και περιορισμένα πλήγματα
- Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο 74χρονο στο Βελούχι
- Καθαρά Δευτέρα: Την τιμητική τους έχουν χαλβάς, λαγάνα και θαλασσινά – Ανοιχτές Βαρβάκειος και Καπάνι
- Τραμ: Έκτακτες αλλαγές στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα»
- Εμπλοκή και αστυνομικών της Σκότλαντ Γιαρντ στην υπόθεση Έπσταϊν; Χαμός στη Βρετανία
- Στις ΗΠΑ ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη Διατλαντική Ασφάλεια Φυσικού Αερίου και τον Κάθετο Διάδρομο
- Γεωργιάδης μετά τα επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: «Θα ξαναεπισκεφθώ το νοσοκομείο»
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ









