Τέτοια ρομποτάκια δημιούργησε και η αμερικανική εταιρεία Weinberg Medical Physics. Τα ρομποτάκια που ονομάζονται MANiACs ελέγχονται από ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο για να κινηθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς και να χορηγήσουν τα φάρμακα στην πηγή του προβλήματος.
Η χρήση αυτών ή γενικότερα τέτοιου είδους ρομπότ θα προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες ειδικά σε περιπτώσεις όπου η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνει σε σημεία που με τους συμβατικούς τρόπους δεν είναι εύκολο να φτάσουν τα φάρμακα και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι παρενεργειών.
Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών αυτών των ρομπότ σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Frontiers in Robotics and Ai». Οι ερευνητές επέλεξαν την μέθοδο του μαγνητικού ελέγχου των ρομπότ επειδή κρίνεται ως η πιο ασφαλής και δεν υπάρχει κάποιου είδους αλληλεπίδραση με τους ιστούς. «Η παροχή φαρμάκων από το στόμα ή ενδοφλεβίως σε περιπτώσεις όπως καρκινικοί όγκοι ή νευρολογικές ασθένειες είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά περιοχές του σώματος και του νευρικού συστήματος που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα. Η στοχευμένη παροχή φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αγωγής και σε περιορισμό των παρενεργειών» αναφέρει ο Λαμάρ Μάιρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε τα πειράματα με τα MANiACs.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια οι ερευνητές και δεν αναμένεται να γίνουν σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους οι ερευνητές έχουν ήδη κάνει προσομοιώσεις για την λειτουργία των MANiACs στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να έχουν μια εικόνα των δυσκολιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν έρθει εκείνη η ώρα.
Πηγή: naftemporiki. gr / photo: video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
- Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας
- Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το μεταναστευτικό
- Δένδιας: Το Πίρι Ρέις δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ
- Εντολή Πλεύρη για επανεξέταση του καθεστώτος ασύλου του Παλαιστινίου που συνελήφθη
- ΕΟΠΥΥ: Ενημέρωση πολιτών για ψηφιακή απάτη μέσω e-mail – Οδηγίες στους ασφαλισμένους
- Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πορεία του «Πίρι Ρέις», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ
Κύρια Θέματα

















