Μάλιστα, δεν διστάζει να μιλήσει ξανά για «τουρκική μειονότητα», μια έκφραση που είχε εξοργίσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών» αναφέρει του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε σε 103.
«Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης μέσω “προσωρινής αναστολής” είναι συστηματική. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι τα σχολεία μειονοτήτων εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής σε πολλά άρθρα και γίνονται διακρίσεις» προσθέτει.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα πως με τις αποφάσεις αυτές παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και κάνει λόγο πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκην στον τομέα της εκπαίδευσης.
Υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών και αγνοεί τις ανάγκες για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιου σχολείου και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες με διάφορες δικαιολογίες.
«Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στους τελευταίους νομικούς κανονισμούς. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο: Ροζ ομίχλη “τύλιξε” τη Βρετανία – Ποια είναι η αιτία, vid
- Το “αντίο” στον 3I/ATLAS: Έφτασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και μας αποχαιρέτισε
- «Bitter Christmas»: Το πρώτο teaser της νέας ισπανόφωνης ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
- «Σύννεφα» στις σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας; Τι εκτιμά ο Πολωνός πρόεδρος
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι θεωρεί ο Ρούμπιο σε σχέση με την θέση των ΗΠΑ
- Σοκάρουν οι εικόνες από Ταϊπέι: Ένοπλος με μαχαίρι σκόρπισε τον θάνατο, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες
- Ένα μήνυμα για το μέλλον! Ο Πούτιν αφήνει ξανά τον κόσμο άφωνο
- Χανιά: Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού – Καταδίκη του «ερευνητή» για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του γιατρού
- Στήριξη Ρωσίας σε Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν
- ΔΥΠΑ: 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025









