Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού», σημειώνει επίσης στο ανακοινωθέν του το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Όπως υπενθυμίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ΤΑΣΣ «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974», ενώ επιστροφή της περιοχής αυτής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας».
«Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΤΑΣΣ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η ιστορία πίσω από το «Are you talkin’ to me» του Ντε Νίρο, vid
- Κύπελλο Ελλάδας: Ποιά τα δύο ντέρμπι που ίσως προκύψουν στους “8”
- «Στρατιωτικό Σένγκεν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτές είναι οι νεότερες εξελίξεις
- Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των ενόπλων δυνάμεων στη νέα εποχή
- Επικός Τραμπ: Δείτε τι πλάκα έβαλε κάτω από το “πορτρέτο” του…Τζο Μπάιντεν!
- Έριχναν υγρά απόβλητα και βοθρολύματα σε ορεινή περιοχή της Χαλκιδικής – Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα
- Αγροτικά μπλόκα: Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων
- Έσοδα ρεκόρ στον Παναμά εισέφερε η Διώρυγα το 2025
- Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Παραδόθηκε ένας 30χρονος
- Σαντορίνη: Νέα διεθνής αποστολή ενισχύει την παρακολούθηση μετά τους 28.000 σεισμούς στις αρχές του 2025









