Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Davis στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τεχνικές του τομέα της υπολογιστικής βιολογίας για να μετατρέψουν τα δηλητηριώδη πεπτίδια (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) ενός είδους ταραντούλας σε ένα χρήσιμο για τον άνθρωπο συστατικό.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν ένα πεπτίδιο της αποκαλούμενης Περουβιανής πράσινης βελούδινης ταραντούλας (Thrixopelma pruriens) το οποίο διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μπλοκάρει ένα δίαυλο στον ανθρώπινο οργανισμό στον οποίο δημιουργούνται και μεταδίδονται σήματα πόνου στο σώμα.
Αν και ονομάζεται Περουβιανή η ταραντούλα αυτή είναι ένα σπάνιο είδος που ζει στην Χιλή και διαθέτει μια μοναδική ικανότητα. Κάθε φορά που αισθάνεται την παραμικρή απειλή εκτοξεύει προς κάθε κατεύθυνση τρίχες που διαθέτουν το δηλητήριο και λειτουργούν ως κεντρί για να τρυπάνε όποιον την πλησιάζει.
Στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού αναλγητικού φαρμάκου για την εξουδετέρωση πόνων που απαιτούν την χρήση οποιειδών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν εξάρτηση και η προσπάθεια των ερευνητών είναι το φάρμακο που θα δημιουργήσουν να εμποδίζει την εμφάνιση πόνων χωρίς να δημιουργεί όμως εξάρτηση στον ασθενή. Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια αφού θα πρέπει οι ερευνητές να βεβαιωθούν ότι το φάρμακο αυτό δεν θα έχει κανενός είδους ανεπιθύμητες παρενέργειες.
«Οι αράχνες και οι σκορπιοί εξελίσσουν τα δηλητηριώδη πεπτίδια τους εδώ και πολλά εκατ. έτη και θα μπορούσαμε να τα εκμεταλλευτούμε. Τα ίδια δηλητήρια που προκαλούν πόνο και νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα νεύρα να λειτουργήσουν καλύτερα και να περιορίζουν τον πόνο» αναφέρει ο Μπρους Χάμοκ, εντομολόγος του Πανεπιστημίου Davis.
Ναυτεμπορική
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απαγορεύουν σε Ρώσο βαρύτονο υποστηρικτή του Πούτιν να συμμετάσχει σε όπερα του Μότσαρτ!
- Μ.Χαρακόπουλος: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα η διατλαντική διάσκεψη για τα ενεργειακά»
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με πάνω από 250 χλμ στην Αττική Οδό
- Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι η προοδευτική απάντηση στη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας
- Προσλήψεις 45 πλοηγών κυβερνητών και πλοηγών μηχανικών στο Πυροσβεστικό Σώμα
- Συνελήφθη 75χρονος που τραυμάτισε με μαχαίρι την κόρη του στο Αιγάλεω
- Τραγωδία στην Παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Βέροιας: Μία νεκρή και 2 τραυματίες σε τροχαίο
- Ν. Κορέα: Ένας νεκρός και 6 παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, vid
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικος επιχείρησε να ληστέψει με μαχαίρι 20χρονο μέσα στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής
- Ονειρική βραδιά για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό στο Europa League – «Γκέλα» για ΑΕΚ









