Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητάει από την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 26 Ιουλίου, 20 εκατομμύρια δόσεις ως τις 23 Αυγούστου και 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί. Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε «σοβαρή παράβαση» των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής σε βρετανικό έδαφος, που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση, ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης λέγοντας: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει καθημερινά στους πολίτες, αλλά αποδεικνύει και ότι έχει ιδρυθεί πάνω σε μια ορθή νομική βάση”.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει λάβει μέχρι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις από τα 120 εκατομμύρια που υποσχέθηκε η AstraZeneca για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















