Η συμφωνία είχε συναφθεί κατά την διάρκεια της προεδρίας του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Μοχάμεντ Οτμάν Αλ Χουσέιν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Blue Nile TV του Σουδάν ότι η μεταβατική κυβέρνηση έχει τώρα «την ελευθερία να επανεξετάσει τη συμφωνία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντας της χώρας».
Το Σουδάν βελτιώνει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ανατράπηκε ο Μπασίρ από τον στρατό, μετά από 30 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία και μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του. Το Σουδάν έχει τώρα μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με ένα συμβούλιο πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων, στην οποία έχει παραχωρηθεί η εξουσία έως το τέλος του 2023.
Πέρυσι, η Ουάσινγκτον διόρισε τον πρώτο της πρεσβευτή στο Χαρτούμ μετά από δεκαετίες και απέσυρε το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, το Σουδάν συμφώνησε να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.
Η Μόσχα αναζητά εδώ και καιρό λιμάνια για το Πολεμικό Ναυτικό της στις θερμές θάλασσες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο διάταγμα, με το οποίο ενέκρινε πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης που αφορούσε τη δημιουργία ναυτικής βάσης υποστήριξης στο Σουδάν.
Ο Χουσέιν επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη ρωσική βάση δεν είχε υποβληθεί ακόμη στο νομοθετικό συμβούλιο, το οποίο ενεργεί ως κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής πολιτικής περιόδου στο Σουδάν.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι σε γνώση του οι δηλώσεις του Χουσέιν και ότι η Μόσχα είχε τακτικές επαφές με το Σουδάν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ πρότεινε πρόσθετες συνομιλίες για να αποσαφηνισθεί η κατάσταση και είπε ότι η Ρωσία θα χαρεί να διευκρινίσει οτιδήποτε από την πλευρά της, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό ο Πούτιν είναι πραγματικός ηγέτης, video
- Σύλληψη 23χρονου για ναρκωτικά στον Πειραιά
- Διαδηλώσεις υπέρ του δεξιού Κερκ μέχρι και στη Νότια Κορέα, video
- Με μπλούζα για τον Όργουελ παρενέβη στη δεξιά συγκέντρωση του Λονδίνου ο Έλον Μασκ, video
- Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χουρμάδων!
- Η Sharon Osbourne σπάει τη σιωπή της για τον θάνατο του συζύγου της Ozzy, vid
- Νέα προβοκάτσια; Σειρήνες και απογειώσεις μαχητικών σε Πολωνία-Ρουμανία εξαιτίας «ρωσικής» απειλής, video
- ΒΙΝΤΕΟ Μητσοτάκη για την 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ
- Ο “Μανόλο “πέταξε” για τον τελικό του επί κοντώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου! vid
- Γιατί πήγαν εκτάκτως Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν;
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΗΣΗ

ΜΜΜ

ΣΠΙΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

ΓΙΟΡΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΔΥΠΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
