Αγγειακή και όχι αναπνευστική είναι η νόσος Covid-19 που προκαλείται από ιό, υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Salk.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Τα νέα ευρήματα που βοηθούν μάλιστα στην εξήγηση του πλήθους των φαινομενικά άσχετων επιπλοκών του Covid-19 και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών, δημοσιεύτηκαν σε σχετική μελέτη στο αγγλικό περιοδικό Circulation Research.
Σύμφωνα με την μελέτη οι χαρακτηριστικές ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 όχι μόνο βοηθούν τον ιό να μολύνει πιθανούς ξενιστές, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ίδια την ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και γιατί άλλοι άνθρωποι έχουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό όμως που έχουν κοινό είναι ότι όλα έχουν αγγειακή βάση.
Η εργασία παρέχει σαφή επιβεβαίωση και λεπτομερή εξήγηση του μηχανισμού με τον οποίο η ακίδα πρωτεΐνης βλάπτει πρώτα τα αγγειακά κύτταρα. Ερευνητές που εργάζονται σε άλλους κοροναϊούς υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι η πρωτεΐνη των ακίδων συμβάλλει στη βλάβη στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα. Η τρέχουσα έρευνα έχει τεκμηριώσει αυτήν τη διαδικασία για πρώτη φορά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι εμπειρογνώμονες δημιούργησαν έναν τύπο ψευδοϊού που περιβάλλεται από την κλασική ακίδα πρωτεϊνης του SARS-CoV-2, αλλά δεν περιείχε πραγματικό ιό. Η έκθεση σε αυτόν τον ψευδοϊό είχε ως αποτέλεσμα βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες σε ένα ζωικό μοντέλο.
Αυτό αποδεικνύει ότι η ακίδα απο μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει την ασθένεια. Τα δείγματα ιστών έδειξαν φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών.
newsbeast/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ. Ανατολή: Ο ΓΓ του ΟΗΕ διορίζει Προσωπικό Απεσταλμένο για τη διαχείριση της σύγκρουσης και ανησυχεί για παγκόσμιο οικονομικό σοκ
- Για «έκρηξη» βίας που οφείλεται εν μέρει στους μετανάστες, μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας
- Ντόμινο παραιτήσεων στην Ιταλία: Αποχώρησε και η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ταρακούνησε και την Θεσσαλονίκη
- Εντοπίστηκε στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης η σορός του 34χρονου αγνοούμενου δύτη
- Συναγερμός στην Πεύκη: Εντοπίστηκε οβίδα σε οικοδομή
- ΗΠΑ-Κίνα: Η μεγάλη συνάντηση ανακοινώθηκε – Ο πλανήτης οργανώνεται
- Αεροδρόμιο στις ΗΠΑ έσπασε ρεκόρ αλλά και τις… μύτες των παρευρισκομένων, με τη μεγαλύτερη σειρά από cheesesteaks στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα διευρύνει την “ουδέτερη ζώνη” του στον Λίβανο
- Το «μαστίγιό» τους δείχνουν οι ΗΠΑ στο Ιράν: Ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει και είναι έτοιμος να εξαπολύσει την κόλαση»









