Σκωτία: Εκλογική επιτυχία για το κόμμα που επιζητά ανεξαρτησία

Το κυβερνών κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κέρδισε τις πρώτες έδρες στις τοπικές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού"

Το κυριότερο κόμμα στη Σκωτία που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέγραψε πρώιμες επιτυχίες στις χθεσινές κρίσιμες εκλογές για το κοινοβούλιο της περιφέρειας, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και η επικεφαλής του προειδοποίησε πως το αποτέλεσμα παραμένει “στην κόψη του ξυραφιού”.

Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα επιδιώξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία έως το 2023, εάν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο των 129 εδρών, προκαλώντας ενδεχομένως μια νομική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λέει ότι θα αρνηθεί οποιοδήποτε τέτοιο δημοψήφισμα.

Το SNP κέρδισε τις 10 από τις πρώτες 11 έδρες που έχουν κριθεί οριστικά, αν και σημειώνεται μια αύξηση της υποστήριξης σε ορισμένες περιοχές για κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ΗΒ. κάτι που δείχνει ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ αμφίρροπο.

“Μια πλειοψηφία είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη υπόθεση”, δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, Πρώτη Υπουργός (πρωθυπουργός) της Σκωτίας και ηγέτιδα του SNP, η οποία πρόσθεσε πως το εκλογικό σύστημα για το τοπικό κοινοβούλιο, που δημιουργήθηκε το 1999, ευνοεί μικρότερα κόμματα.

“Θα ήταν καλό να την έχουμε. Αλλά ποτέ δεν το θεωρώ δεδομένο και είναι πάντοτε στην κόψη του ξυραφιού. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και βέβαιη ότι είμαστε καθ΄οδόν προς την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική νίκη του SNP”.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα σήμαινε αν το SNP εξασφαλίσει πλειοψηφία, ο Τζόνσον είπε πως θα περιμένει να δει τι θα συμβεί τις επόμενες λίγες ώρες.

“Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θέλει περισσότερες συνταγματικές αντιπαραθέσεις αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είχε εναντιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία στη Σκωτία, η αντίληψη ότι η σκωτσέζικη κυβέρνηση χειρίστηκε καλά την κρίση της COVID-19 και μια αντιπάθεια προς τη συντηρητική κυβέρνηση του Τζόνσον στο Ουέστμινστερ συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αν διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα και οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν να φύγουν, θα είναι το μεγαλύτερο σοκ για το ΗΒ μετά την ιρλανδική ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα.

Το SNP θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις έδρες προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία 65 εδρών, αλλά θα μπορούσε να στηριχθεί στο Πράσινο Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο εξασφάλισε πέντε έδρες το 2016, προκειμένου να επιδιώξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η συμμετοχή σε όλη τη Σκωτία ήταν υψηλότερη σε σχέση με εκείνην πριν από πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα από περίπου τα δύο τρίτα των 73 εδρών ανά εκλογική περιφέρεια αναμένονται σήμερα. Οι υπόλοιπες και οι περιφερειακές έδρες –που κατανέμονται με ένα πολύπλοκο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης στη βάση μιας δεύτερης ψήφου– θα ανακοινωθούν αύριο, Σάββατο.

Όλα τα κόμματα λένε πως η κατανομή των περιφερειακών εδρών θα είναι κρίσιμης σημασίας για το αν θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το 2014, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν 55%-45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο ΗΒ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αποτέλεσμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα είναι πολύ αμφίρροπο.

photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί