Οι τρεις όροι στην Τουρκία! Αγωνία για το Αιγαίο και την Μεσόγειο – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μαντάτα από το Κάιρο…

Τελείωσε χθες η πρώτη συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Τούρκων και Αιγυπτίων, καθώς η Άγκυρα έχει ξεκινήσει προσπάθεια να έρθει σε συνεννόηση με τους συμμάχους της Ελλάδας και να αποκλείσει την χώρα μας από την Μεσόγειο, παρακάμπτοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Κατά μία άλλη ανάγνωση, οι διεθνιστές επιδιώκουν συνεννόηση των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο της παγκόσμιας ειρήνης.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων υπό την προεδρία του τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Οννάλ επισκέφθηκαν την Αίγυπτο στις 5-6 Μαΐου για διερευνητικές συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών θα πραγματοποιηθούν υπό την προεδρία του Ονάλς και του Αιγύπτου ομολόγου του, Χάμντι Σανάντ Λόζα.

Για να τα βρει με την Άγκυρα, η Αίγυπτος έθεσε τρεις όρους:

  • Πρώτος όρος: Δόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία ο κατάλογος των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που έχουν δικαστεί και καταδικαστεί στην Αίγυπτο και ζητήθηκε να απελαθούν από την Τουρκία.
  • Δεύτερος όρος: Η Αίγυπτος ζήτησε να σταματήσει η επίθεση από την μουσουλμανική αδελφότητα εναντίον της Αιγύπτου ακόμα και μέσα από τουρκικά ΜΜΕ και η Άγκυρα εμποδίσει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.
  • Τρίτος όρος: Ο τρίτος όρος του Καΐρου αφορά την Λιβύη. Η Αίγυπτος απαίτησε εμφατικά όχι μόνο την απομάκρυνση από την Λιβύη των μισθοφόρων που υποστηρίζει η Τουρκία, αλλά και των Τούρκων αξιωματικών που εκπαιδεύουν ισλαμιστές, οι οποίοι στο μέλλον αναμένεται να επιτεθούν στην χώρα του Νείλου.

Ειδικά ο τρίτος όρος είναι σκληρός για την Άγκυρά, η οποία έχει χαρακτηρίσει «ζήτημα τιμής» την παρουσία στην Λιβύη.

Η έκβαση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα κρίνει πολλά τόσο για το Αιγαίο και το Καστελόριζο, όσο και για την προσπάθεια της προώθησης των διεθνιστικών σχεδίων στην Αν. Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι είχαν «ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες» για διμερή και περιφερειακά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονταν η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διήμερες διερευνητικές συνομιλίες, υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ήταν οι πρώτες εδώ και χρόνια μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί