Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από πρωτοβουλία του Ερντογάν και πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες έχουν διαταραχθεί, λόγω της τούρκ-ρωσικής προσέγγισης, ενώ στο εσωτερικό επιδιώκεται να τεθεί η τουρκική λίρα υπό έλεγχο.
Διπλωμάτες που έχουν εμπλακεί στην προετοιμασία των συνομιλιών που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη στην Άγκυρα δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι «η συνεννόηση με την Τουρκία είναι πάρα πολύ μακριά».
Άλλωστε χθες, Ερντογάν ανέβασε τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο με το ΝΑΤΟ απασχολημένο με την Ουκρανία.
Πρώτα ανακοίνωσε πως η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως έχει συμφωνήσει με τους ισλαμιστές της Λιβύης, ενώ απείλησε με νέο Αττίλα και εισβολή στην Κύπρο.
Η δήλωση γίνεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Για την Κύπρο ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».
«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με την Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την ΑΟΖ σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









