Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο insider.gr για «ουρανοκατέβατες ΜΚΟ και οργανώσεις φαντάσματα, στο μητρώο Μηταράκη».
«Διαπιστώνουμε ότι όλος ο θόρυβος που κάνατε για τα μητρώα των ΜΚΟ και την πιστοποίηση τους και την αξιοπιστία τους, ήταν πομφόλυγες και φτάνετε εσείς να δίνετε χρήματα σε ΜΚΟ που δεν είναι εγγεγραμμένες σε αυτό το φοβερό μητρώο», είπε ο Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι, βάσει του δημοσιεύματος, υπάρχουν ΜΚΟ χωρίς δράσεις, χωρίς απολογιστικό έργο και με πρόσωπα «άσχετα με πρόσφυγες, με άσυλο, με ασυνόδευτους ανηλίκους», οι οποίες ενεγράφησαν στο μητρώο και παίρνουν χρήματα, την ίδια ώρα που αποκλείστηκαν, από τη χρηματοδότηση, έγκυρες ΜΚΟ.
«Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο αλλά και η συμμετοχή στο ESTIA, είναι ίδιες για όλους. Όλες οι ΜΚΟ έχουν ίδιες υποχρεώσεις», απάντησε ο Νότης Μηταράκης και τόνισε ότι το μητρώο δεν είναι εργαλείο παρέμβασης αλλά ούτε και εργαλείο στρέβλωσης του ανταγωνισμού, με ανυπέρβλητα εμπόδια, ειδικά σε ΜΚΟ που θέλανε να συνεχίσουν στο πρόγραμμα ESTIA, και απολύτως καμία ΜΚΟ δεν εμποδίστηκε στην εγγραφή της στο μητρώο. «Εάν κάποιος φορέας είναι νεοσύστατος, εν τοις πράγμασι δεν θα ήταν δυνατόν, να προσκομισθούν δράσεις διετίας», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ESTIA, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι χρειάζονταν όσο το δυνατόν περισσότεροι. «Ανοίξαμε το πλαίσιο, γιατί με την αρχική πρόσκληση, η οποία ήταν αυστηρότερη, δεν είχαμε αιτήσεις και πολλοί φορείς ζήτησαν να αποχωρήσουν, άρα δεν είχαμε επαρκείς φορείς υλοποίησης και τελικά κλίνες και διαμερίσματα», είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «Όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές χωρίς καμία απολύτως προτίμηση, συνεπώς δεν υπήρξε καμία επιλογή συγκεκριμένων ΜΚΟ».
«Είστε ο ίδιος κύριε υπουργέ, που λέγατε ότι θα πρέπει όποιοι συμμετέχουν στο έργο των ΜΚΟ, να αποδεικνύουν αξιοπιστία, εμπειρία, αποτελεσματικότητα. Αφού ήσασταν διατεθειμένοι να βάλετε τάξη, έπρεπε να την τηρήσετε», παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Ο ίδιος σχολίασε ότι «πλέον μαθαίνουμε πως αυτό το φοβερό μητρώο που δημιουργήθηκε, για να εξασφαλίζει όρους αξιοπιστίας, ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα και παρακάμπτονται οι όροι».
«Εκταμιεύονται χρήματα σε ΜΚΟ που απλώς έχουν περάσει μια πρώτη ανεπίσημη και ουσιαστικά ανύπαρκτη εγγραφή, και μετά, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, εγγράφονται πλήρως στο μητρώο, αφού όμως προηγουμένως έχουν πληρωθεί» παρατήρησε ο βουλευτής.
Απαντώντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισήμανε πως, είτε έχει υπάρξει θετική εισήγηση και αξιολόγηση των ουσιαστικών κριτηρίων για συγκεκριμένες ΜΚΟ είτε δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από την αρμόδια επιτροπή, για ΜΚΟ που συμμετείχαν στο παλαιό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ, διότι ελήφθη υπόψη η προηγούμενη δράση τους σε τομείς φιλοξενίας και φροντίδας.
photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στον εορτασμό του πρώτου χρόνου του Μουσείου «Σπίτι του Ελύτη» ο Ν. Δένδιας
- Βρετανία: Μόνο ένας άνδρας θεωρείται ύποπτος από την αστυνομία για την επίθεση σε τρένο
- Αυτά είναι τα καταστήματα ΕΛΤΑ που δεν θα λειτουργούν από αύριο Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
- Τραγωδία στις ιταλικές Άλπεις: Πέντε Γερμανοί ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα
- Η Τζένιφερ Λόρενς ζήτησε βοήθεια από το ChatGPT…για αυτό το λόγο
- Το “τσιουάουα” Βέλγιο απειλεί ότι θα ισοπεδώσει την…Ρωσία! Επικό βίντεο
- Στα Βορίζια Ηρακλείου μεταφέρθηκε η σορός του 39χρονου θύματος του μακελειού
- Η Χαμάς ανακοινώνει ότι θα παραδώσει τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων απόψε στις 8 το βράδυ
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητάει ειδική αξιολόγηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ επί της οδού Μητροπόλεως
- Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις εξελίξεις του μακελειού στα Βορίζια









