Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Δανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την επομένη της απόφασης του Πεκίνου, την οποία αποδοκίμασαν έντονα οι Ευρωπαίοι, να επιβάλει κυρώσεις σε προσωπικότητες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα η διπλωματία της Δανίας.
“Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκαν σαφείς επικρίσεις (…) σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που επέβαλε η Κίνα σε έναν ορισμένο αριθμό Ευρωπαίων και ευρωπαϊκών οργανώσεων, περιλαμβανομένου του ιδρύματος για τη δημοκρατία ‘Συμμαχία δημοκρατιών’ που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν”, μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.
Χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων νυν ή πρώην ηγετών της κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) λόγω της μεταχείρισης της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Βρετανία και ο Καναδάς έπραξαν το ίδιο.
Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε 10 Ευρωπαίους τους οποίους κατηγόρησε ότι “διαδίδουν ψέματα” βασιζόμενοι σε εκθέσεις που η Κίνα λέει ότι είναι προκατειλημμένες.
“Όταν η Κίνα επιβάλλει κυρώσεις σε πολιτικές προσωπικότητες, θεσμούς και ελεύθερους και κριτικούς Ευρωπαίους ηγέτες γνώμης απλώς γιατί εκφράστηκαν με κριτικό τρόπο εναντίον της Κίνας, πρόκειται για μια σαφή επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών στην Ευρώπη και στη Δανία. Είναι καταφανώς απαράδεκτο”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε “κλιμάκωση”.
“Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επηρεάζουν μόνο τους Κινέζους αξιωματούχους που είναι άμεσα υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου”, πρόσθεσε.
Στη Γερμανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Μπέργκερ “κάλεσε” τον πρεσβευτή της Κίνας στο Βερολίνο για μια “επείγουσα συζήτηση”, την επομένη της απόφασης του Πεκίνου, να επιβάλει κυρώσεις σε προσωπικότητες της Ευρώπης, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου.
Ο υφυπουργός είπε στον πρεσβευτή Γου Κεν πως οι κινεζικές κυρώσεις αποτελούν “μια υπερβολική κλιμάκωση που βαραίνει άσκοπα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κίνα”, διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Ο υφυπουργός απαίτησε εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπως η απόφαση αυτή “αποσυρθεί αμέσως”.
Οι κυρώσεις αυτές “είναι μια αντίδραση στη δραματική κατάσταση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ”, επέμεινε η γερμανική υπουργική πηγή.
“Εναπόκειται τώρα στην κινεζική κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση” και να “σεβαστεί” τα δικαιώματα των Ουιγούρων και των άλλων μειονοτήτων στην περιοχή, πρόσθεσε.
Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Λιθουανία κάλεσαν επίσης τους πρεσβευτές της Κίνας στις χώρες τους για να διαμαρτυρηθούν για τις κυρώσεις.
photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θα είναι η επόμενη; Αυτά φοβάται η Τουρκία βλέποντας τι συμβαίνει με το Ιράν
- Πρόεδρος Λιβάνου: Οι σημερινές ισραηλινές επιθέσεις στα νότια της χώρας είναι προοίμιο χερσαίας εισβολής
- Γ. Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι ένα από τα βασικά εργαλεία πρόληψης
- Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης – Μόνο με επιβάτες, χωρίς οχήματα αναχώρησε το «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ»
- Μεγάλη ανακάλυψη στο Λούξορ: 22 σαρκοφάγοι και 8 σφραγισμένοι πάπυροι κρύβουν μυστικά αιώνων
- Νεκροί 4 Καταριανοί στρατιώτες και 3 Τούρκοι σε δυστύχημα με ελικόπτερο στο Κατάρ
- Άγρια δολοφονία στην Καρδίτσα: 51χρονος τραγουδιστής βρέθηκε μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου
- Διαρροή φυσικού αερίου σε περιοχή της Ρώμης – 70 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, 2 ηλικιωμένοι τραυματίσθηκαν σοβαρά
- «Τιμή και δόξα στους ελευθέρους πολιορκημένους» – Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας Ζευς (vid, photo)
- Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται αυτή την στιγμή για την στρατηγική του Τραμπ









