Επιπλοκές κι ένας θάνατος με θρομβώσεις σε υγειονομικούς μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στη Δανία

Ωστόσο EMA και ΠΟΥ αποφάσισαν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Η Δανία ανέφερε σήμερα δύο περιπτώσεις επιπλοκών μελών του νοσοκομειακού προσωπικού, με θρόμβους στο αίμα και εγκεφαλική αιμορραγία, μετά τη λήψη δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η αρμόδια αρχή διαχείρισης του συστήματος υγείας στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού πέθανε, ενώ και οι δύο νοσοκομειακοί είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χρονική περίοδο μικρότερη των 14 ημερών, πριν αρρωστήσουν.

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Δανίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αναφορές «σοβαρών περιστατικών» χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από εξέταση όλων των δεδομένων, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί.

«Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», ισχυρίστηκε η διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσαν σήμερα ότι: «Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», μέσω της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS).

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί