Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ: Το Κάιρο εξέδωσε νέο ΧΑΡΤΗ του επίμαχου οικοπέδου στην Αν. Μεσόγειο

«Πόλεμος» για την ΑΟΖ...

Άμεση φέρεται να ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου, σε δημοσιεύματα που την ήθελαν να  έρχεται σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Το υπουργείο Πετρελαίου στο Κάιρο προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου, που εφάπτετο με την «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. 

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τις τουρκικές επιδιώξεις, διότι με τις συντεταγμένες, που παρουσίαζαν, δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο πετρελαίου της Αιγύπτου προκήρυξε οικόπεδα προς εκμετάλλευση στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ένα από αυτά βρισκόταν στα εξωτερικά όρια της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας που μονομερώς έχει αναγνωρίσει η Άγκυρα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Κάιρο δίεψευδε κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία, η οποία όμως έχει το τελευταίο διάστημα κάνει προσπάθειες προσέγγισης.

Τελικά, με τον διορθωμένο χάρτη το ζήτημα δείχνει να τελειώνει εδώ.

Δείτε τον νέο χάρτη με το οικόπεδο EGY-MED-W18  να φαίνεται στα οριοθετημένα όρια της υφαλοκρηπίδας:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί