Οι μαστογραφίες ρουτίνας πρέπει να γίνονται, είτε πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με νέα σύσταση της αμερικανικής Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού.
Αυτό οφείλεται στο ότι τα εμβόλια μπορεί πρόσκαιρα να προκαλέσουν σε μερικές γυναίκες διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από τις μασχάλες τους, κάτι που οφείλεται στην αντίδραση του σώματος, καθώς παράγει νέα αντισώματα κατά του κορωνοϊού, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου σε μία μαστογραφία.
Η λεγόμενη «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια» εμφανίζεται μόνο στο 0,02% έως 0,04% των μαστογραφιών. Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna εμφανίστηκε στο 11,6% όσων πήραν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν σχετικά με πιθανή διόγκωση των λεμφαδένων, όμως μερικοί ανέφεραν μια τέτοια παρενέργεια που διήρκεσε κατά μέσο όρο δέκα μέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Πιο αδιόρατες επιδράσεις στους λεμφαδένες, ορατές μόνο στις ακτινογραφίες-Χ, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, σύμφωνα με την Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, η οποία ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της ότι καθώς καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και την εμφάνιση της μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας μετά από τον εμβολιασμό για την Covid-19, είναι ίσως σωστό να αλλάξουν οι συστάσεις σχετικά με τον χρονισμό των μαστογραφιών.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κλοπή 3 πινάκων από μουσείο κοντά στην Πάρμα της Ιταλίας
- Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο απολίθωμα δεινοσαύρου 66 εκατομμυρίων ετών – μαζί με το δέρμα του! (Photo)
- Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1η Απριλίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε βιομηχανία στο νότιο Ισραήλ
- Ανακαλύφθηκε άθικτο ελληνικό πλοίο 2.400 ετών στη Μαύρη Θάλασσα – Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ερευνητές (Photo)
- Περισσότεροι από 1.200 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου
- Υπό έλεγχο η φωτιά σε ρωσικό λιμάνι που διαχειρίζεται χιλιάδες βαρέλια πετρελαϊκών εξαγωγών – Προκλήθηκε από ουκρανικό drone
- Πακιστάν: Ενώ μιλούσαν για πόλεμο… συνέβη αυτό (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να “επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας” στον νότιο Λίβανο
- Την Τρίτη 31/3 η κηδεία της Μαρινέλλας – Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών









