Η Αυστραλέζικη Κυβέρνηση έχει υπογράψει εδώ και πλέον του ενός χρόνου, συμβόλαιο με τη Naval Group με το οποίο ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος αναλαμβάνει επίσημα το πρόγραμμα ναυπηγήσεων που αφορούν νέα επιθετικά υποβρύχια για το Αυστραλέζικο Ναυτικό. Το κόστος του προγράμματος που θα διαρκέσει πολλά έτη μέχρι την ολοκλήρωσή του, ανέρχεται στα 90 δις δολάρια .
Η Naval Group θα αναλάβει να ναυπηγήσει συνολικά 12 νέα επιθετικά υποβρύχια με τη συμφωνία όμως να περιλαμβάνει ότι το 60% του προγράμματος θα αναληφθεί από την εγχώρια βιομηχανία και για το λόγο αυτό η Naval Group έχει δεσμευτεί να εντοπίσει τις εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί, θα χωρίσει το έργο που πρέπει να πραγματοποιήσουν, ενώ θα γίνει μείνει συνολική επένδυση στο ναυπηγικό τομέα της Αυστραλίας που θα αριθμεί αρκετά δις δολάρια και θα δημιουργήσει περί τις 3.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η Αυστραλέζικη Κυβέρνηση είναι πολύ δυσαρεστημένη με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους της Naval Group καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ακόμα καταρτίσει ένα σαφές σχέδιο για το εγχώριο κομμάτι της ναυπηγικής βιομηχανίας στο οποίο η Naval Group δεσμεύτηκε να επενδύσει. Αυτό το γεγονός αύξησε αρκετά την πίεση στην εταιρεία με αποτέλεσμα ο Global CEO της εταιρείας Pierre Eric Pommelet, μετέβη στην Αυστραλία όπου τέθηκε για 2 εβδομάδες σε καραντίνα προτού συναντηθεί με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αμύνης αλλά και εκπροσώπους της βιομηχανίας. Η κίνηση αυτή δείχνει το πόσο σοβαρή θεωρεί η Naval Group ότι είναι η κατάσταση, για να τεθεί σε εθελούσια καραντίνα 2 εβδομάδων ο CEO της.
Οι Αυστραλοί εκλαμβάνουν την κωλυσιεργία από πλευράς Naval Group ως προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό βιομηχανικής συμμετοχής του αυστραλέζικου ναυπηγικού τομέα υπέρ των Γάλλων και διαμηνύουν ότι αυτό δε θα γίνει αποδεκτό οπότε και περιμένουν από τη Naval Group να ολοκληρώσει τη συμφωνία της με το Αυστραλέζικο Υπουργείο Αμύνης ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση από τα αρχικά συμφωνηθέντα.
Σα σχόλιο στην όλη ιστορία μπορούμε να πούμε ότι αν η Αυστραλία δυσκολεύεται να συμφωνήσει με τους Γάλλους για την παροχή του απαραίτητου έργου ( 60-40% το ποσοστό των Αυστραλών) , μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γίνει σε ανάλογη περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει τις φρεγάτες Belh@ra για το Πολεμικό Ναυτικό. Φυσικά, στη μία περίπτωση το συμβόλαιο είναι της τάξεως των δεκάδων δις δολαρίων και όχι μόνο 5 δις. Ούτως ή άλλως οι Γάλλοι το πιθανότερο να προτείνουν την εγχώρια κατασκευή 2 πλοίων από τα 4 με πιο περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής, εφόσον υπάρχουν λειτουργικά ναυπηγεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ινδία-Ιράν: Ο Ινδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις συνομιλίες με το Ιράν για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ
- Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη «για περιορισμένη μετακίνηση ανθρώπων», λέει το Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς από Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δ. Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»
- Σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
- Όταν η τέχνη του δρόμου «παντρεύεται» με τη φύση (Vid)
- Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ακόμη εβδομάδες στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράν
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς
- «Θα πέθαινα για έναν καφέ!» – Με ένα ΒΙΝΤΕΟ στα social ο Νετανιάχου χλευάζει θεωρίες που τον ήθελαν νεκρό
- Ιράκ: Πληροφορίες για 5 τραυματίες από ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης (upd)
- Η Ουγγαρία έχει αναστατώσει τους διεθνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης









