«Εισέβαλε» στο Αιγαίο το Τσεσμέ – Η ανακοίνωση των Τούρκων, vid

Τουρκική επίκληση στο πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως το παμπάλαιο πλοίο των Τούρκων πλέει στο Αιγαίο από την Κυριακή το βράδυ.

Ειδικότερα, μπήκε στην περιοχή που παράνομα η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX δυτικά του Αη Στράτη και της Λήμνου. Δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία σύμφωνα, ενώ παρακολουθείται «διακριτικά» από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, πλέοντας σε διεθνή χωρικά ύδατα και θέλοντας να υποδηλώσει πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επέκταση των ελληνικών ναυτικών μιλίων από τα 6 στα 12.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, κατηγορούν την  Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί  συμπεριέλαβε  αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου υποστηρίζουν:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι “διαβουλευτικές επαφές”, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της».

Οι ίδιες πηγές διατείνονται πως και η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα  «τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, φέρεται να πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων».

Λένε ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.

Σημειώνεται πως οι περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι Τούρκοι είναι ελληνικές και ουδείς τις αμφισβητεί.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Ταυτόχρονα, στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς τονίζουν πως «η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνια διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου  ( Κεραυνός-21)με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων. Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η  Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει  την ένταση».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί