περιοχές του σύμπαντος από τις οποίες τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.
Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε «πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι μια στιβαρή πρόβλεψη της θεωρίας της γενικής σχετικότητας», ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», εκατομμύρια φορές πιο μεγάλου από τον Ήλιο μας, εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.
Ο Ρότζερ Πένροουζ τιμάται με το μισό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), ενώ οι δύο άλλοι μοιράζονται το δεύτερο μισό του βραβείου, διευκρίνισε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.
Η Άντρεα Γκεζ δήλωσε πως «παίρνει πολύ στα σοβαρά» το γεγονός ότι έγινε η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής.
Η μαύρη τρύπα «δεν ξέρουμε τι περιέχει, δεν έχουμε ιδέα, γι’ αυτό είναι τόσο εξωτική, είναι μέρος της πλοκής, σπρώχνει τα όρια της κατανόησής μας», είπε ενθουσιασμένη όταν το Ίδρυμα Νόμπελ επικοινώνησε μαζί της.
Ο Πένροουζ, 89 ετών, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά μοντέλα για να αποδείξει ήδη από το 1965 πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματισθούν και να γίνουν έτσι μια οντότητα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως. Οι υπολογισμοί του απέδειξαν πως οι μαύρες τρύπες είναι μια άμεση συνέπεια της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Από την αρχή των ετών του 1990, οι Ράινχαρντ Γκέντσελ, 68 ετών, και Άντρεα Γκεζ, 55 ετών, πραγματοποίησαν έρευνες σε μια ζώνη που ονομάζεται Τοξότης Α* στο κέντρο του Γαλαξία.
Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ και αόρατο αντικείμενο –περίπου 4 εκατομμύρια φορές πιο μεγάλο από τη μάζα του Ήλιου μας– που έλκει τα γύρω άστρα δίνοντας στον γαλαξία μας το χαρακτηριστικό σχήμα στροβίλου που έχει.
Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα αίνιγμα της αστροφυσικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τόσο μεγάλες. Ο σχηματισμός τους βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταβροχθίζουν με τρελή ταχύτητα όλα τα αέρια που εκπέμπονται από πολύ πυκνούς γαλαξίες που τις περιβάλλουν.
(Photo screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Τα δύο στοιχεία του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης που φοβίζουν
- Βεντέντα στην Κρήτη: «Πονοκέφαλος» η επαναλειτουργία των σχολείων στα Βορίζια
- Νέο κάζο στη Βρετανία! Αποφυλάκισαν “κατά λάθος” κι άλλον αλλοδαπό
- Με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη η Kaja Kallas
- Δένδιας: Έχει προβλεφθεί η απόκτηση ενός αριθμού νέων μεταγωγικών αεροσκαφών
- Ποιούς χαρακτήρισε «καμικάζι» ο έξαλλος με το Shutdown Τραμπ;
- Αρχίζουν να παραδίνονται μαζικά οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόφσκ, vid
- Παπαζάχος για σεισμό Ξάνθης: «Μέχρι στιγμής είναι ένας μεμονωμένος σεισμός»
- Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του
- Λιθουανία: Έπιασαν τα… φτυάρια για την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει όπλα για το ΝΑΤΟ, vid









