, το οποίο είναι συχνά θανατηφόρο, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη και μακρόχρονη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση και βασίστηκε στη μελέτη διδύμων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.300 ζεύγη διδύμων σε βάθος έως 42 ετών, στη διάρκεια των οποίων συνέβησαν 120 θανατηφόρα αιμορραγικά εγκεφαλικά. Στις περιπτώσεις όπου ο ένας δίδυμος πέθανε από αιμορραγικό εγκεφαλικό, διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν συνήθως ο καπνιστής, ενώ ο μη καπνιστής δίδυμος είχε πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την ίδια αιτία.
Οι βαριοί καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα), αλλά και οι μέτριοι (δέκα έως 19), είχαν έως τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας, ενώ οι ελαφριοί (κάτω από δέκα τσιγάρα), είχαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μέση ηλικία για θανατηφόρα αιμορραγία στον εγκέφαλο ήταν τα 61,4 έτη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα ενέχεται σε σημαντικό ποσοστό των υπαραχνοειδών εγκεφαλικών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Παρά τις προόδους, η εν λόγω κατηγορία εγκεφαλικών παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταξύ των εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών, καθώς περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε λίγους μήνες από το εγκεφαλικό.
«Τα ευρήματα μας επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά τις προηγούμενες υποψίες ότι υπάρχει πραγματική αιτιακή σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στο θανατηφόρο αιμορραγικό εγκεφαλικό», ανέφεραν οι ερευνητές και τόνισαν τη σημασία να κόψει κανείς το τσιγάρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνεχή τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές – Drones έπληξαν πετρελαϊκές γεωτρήσεις στο Ιράκ
- Γεύματα σε ωφελούμενους του Κέντρου Αστέγων του δήμου Αθηναίων
- «Βουτιά» στον ελληνικό πολιτικό «μικρόκοσμο», όσο ο πλανήτης «φλέγεται»
- Θεσσαλονίκη: «Ντου» της αστυνομίας σε οίκους ανοχής που λειτουργούσαν χωρίς άδεια – 2 συλλήψεις
- Νέος υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεσμεύομαι για σκληρή δουλειά
- Το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν απαραίτητα αγαθά στα λιμάνια του μέσω των Στενών του Ορμούζ
- Ο «γηραιότερος άνδρας στον κόσμο» ήταν ένας αγρότης που ζούσε στο Περού – Πέθανε λίγες μέρες πριν τα 126α γενέθλιά του
- Τι θα πληρωθεί από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ στους δικαιούχους ως τις 9/4
- Παίκτης και φίλαθλος πιάστηκαν στα χέρια σε αγώνα μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο και οι δύο
- Καραμανλής για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»









