Tο τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μεταξύ πολλών φημών που διακινούνται για τον κορωνοϊό- διαδίδεται η πληροφορία ότι η χρήση μάσκας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Για αυτό το μείζον ζήτημα παρενέβη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η οποία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.
Ετσι, λοιπόν, το ΔΣ της ΕΠΕ, έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής:
Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.
Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).
Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη.
«Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, δύναται να χορηγείται η κατάλληλη -σαφώς αιτιολογημένη- βεβαίωση από τον θεράποντα πνευμονολόγο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕ.
(Ethnos – φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τρομερό ΒΙΝΤΕΟ! Σπίτι στη Ρωσία τινάχθηκε στον αέρα
- Τόσο φέρεται πως θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων)
- Κυλιόμενη σκάλα εκτός ελέγχου βάζει φοιτητές να τρέχουν! Σοκαριστικό βίντεο έγινε viral
- Άτυπος υγειονομικός συναγερμός στη Γαλλία λόγω… επιδημίας γρίπης
- Από το Stranger Things σε μουσικό βίντεοκλιπ, vid
- Αγνοούμενο κορίτσι από το Κεντάκι βρέθηκε ζωντανό με νέα ταυτότητα 42 χρόνια μετά — και δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί
- Μπλόκα Β. Ελλάδας: Σε ποιά σημεία θα κλείσουν δρόμοι
- Η FSB απέτρεψε ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση – Τι μεταδίδεται
- Ο βιοχάκερ…Μπράιαν τζόνσον στοχεύει στην “αθανασία” έως το 2039
- Έτοιμος για «μάχη μέχρι τέλους» με τους διεθνιστές απόψε ο Όρμπαν: «Η Ε.Ε. μπαίνει στον πόλεμο», vid
Κύρια Θέματα









