Διπλωματικός «σεισμός»!Προξενείο στη Βεγγάζη και ΑΟΖ με τη Λιβύη ζητάει η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι «μηχανές» της ελληνικής διπλωματίας έχουν πάρει φωτιά.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη από το πρωί σήμερα (Δείτε ΕΔΩ), ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίσημο αίτημα της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το αποτέλεσμα της συνάντησης ανάμεσα σε Δένδια και Σαλέχ ήταν η πρώτη συζήτηση για την ουσιαστική ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με μία συμφωνία Ελλάδας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες!

Παράλληλα η χώρα μας, η οποία για ακόμη μία φορά προβάλλει την στήριξή της αποκλειστικά και μόνο στην πλευρά του LNA -και όχι της τουρκόφιλης κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη- πρότεινε μέσω του Νίκου Δένδια το άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

«Συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.

Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010.

Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Παράλληλα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης στην εμπόλεμη Λιβύη, επιρρίπτοντας «ιστορικές ευθύνες στην Τουρκία»:

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου. Συμφωνήσαμε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί