Στην Λιβύη ο Νίκος Δένδιας – Ποιον θα συναντήσει

dendias_1
Στόχος η αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας...

Έκτακτη επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη. 

Ο Έλληνας αξιωματούχος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Αγκουίλα Σάλεχ, ο οποίος στηρίζει την πλευρά Χάφταρ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, μακριά από ξένες παρεμβάσεις (βλ. Τουρκία) που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και που αγνοούν παράλληλα τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.

Σημειώνεται πως την Ελλάδα ενδιαφέρει να σταματήσει η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη και να αποδυναμωθεί η πλευρά του Σάρατζ, συμμάχου της Τουρκίας ή τουλάχιστον να μην προωθηθεί στα ανατολικά της Λιβύης, στην περιοχή από την οποία ξεκινά το παράνομο μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, το οποίο ακυρώνει σημαντικό τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ.

Την Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τυνησία, με την οποία η Τουρκία θέλει να έρθει κοντά. Εκεί συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν την Συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών και ο Νίκος Δένδιας με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι δύο χώρες βρήκαν τρόπο να διευρύνουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ και τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια: «Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τυνησία και τι σύγκρινε με αυτές που έχει η Τουρκία με την Λιβύη: «Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς. Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •